A két fél közti feszült viszony az egyik fő oka a magasabb jegyzéseknek, a geopolitikai prémium legalább 5-10 dollár/hordó a kőolaj árában. A külügyminiszter látogatása idején Izrael nem fogja megtámadni a Gáza övezet déli részén található Rafah városát.

Az olaj árát mérséklő hír volt a pénteki amerikai inflációs adat is, amely meghaladta várakozást. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem lesz dollár kamatcsökkentés a közeljövőben, a magasan ragadó amerikai dollár kamat visszafoghatja a gazdasági aktivitást.

A Brent nyersolaj ára továbbra is backwardation állapotban van, a két közeli határidő között 1 dollár a különbség. Ez a struktúra továbbra is emelkedő árakat jelez előre.

olaj világpiaci ára

Az arany árfolyama csökkent a magasabb inflációs adat miatt

Az arany árfolyama süllyedt, miután pénteken a fogyasztói kiadások árindexe 2,8%-kal nőtt év/év alapon az Egyesült Államokban, meghaladva ezzel a várakozásokat. Ez azt is jelenti, hogy jó eséllyel júniusban sem lesz Fed kamatcsökkentés.

A kereskedők szerint az idei évben legfeljebb egy alkalommal jöhet még 25 bázispontos kamatvágás az USA-ban, míg az év elején még az volt a várakozás, hogy akár hat alkalommal is csökkenhetnek. A magas nominális kamatszint kedvezőtlen az arany árára nézve, mivel a nemesfém nem fizet hozamot a birtokosának.

 


Pénzügy