Az Anthropic vezetői, akik nézeteltérések miatt hagyták ott Sam Altman vezérigazgatót, egy olyan terméket kívánnak a piacra dobni, amely bizonyos intelligenciateszteken már most is felülmúlja a ChatGPT-t, és most arra törekednek, hogy mindennapi felhasználókat vonzzanak.

Scott White, az Anthropic egyik vezetője szerint a mai világban az okostelefonok központi szerepet töltenek be az emberek technológiával való kapcsolattartásában. "Ahhoz, hogy Claude igazi mesterséges intelligencia segéd lehessen, létfontosságú, hogy ott legyünk a felhasználók számára ott, ahol éppen szükségük van ránk – és ez gyakran az okoseszközeiken keresztül van," mondta White.

Claude Iphone chatbot működése

A Claude nevű chatbot harmadik generációs nagy nyelvi modelljét három változatban kínálják közvetlenül a felhasználóknak a weboldalukon: egy gyors és egyszerű modellt „haiku” néven, egy lassabb, de erőteljesebb modellt „szonett” néven, valamint a fizető ügyfelek számára egy teljes „opera” rendszert.

Ez az utóbbi rendszer az, amelyik elsőként taszította le a GPT-4-et az első helyről a LMSys chatbot rangsorban, és híreket is generált óriási „kontextusablakával” – egy mértékkel, amely azt mutatja, mennyi beszélgetést képes egyszerre észben tartani. Az Opus körülbelül 160,000 szót képes megjegyezni, ami elegendő ahhoz, hogy a felhasználók egy teljes regényt beilleszthessenek és követő kérdéseket tegyenek fel.

Eddig viszont a ChatGPT alig talált konkurenciát az okostelefonos alkalmazások piacán. Az OpenAI tavaly májusban adta ki iOS alkalmazását, és ez továbbra is az egyik kevés elérhető fogyasztói alkalmazás a határvonalat súroló mesterséges intelligencia modellek között.

Az Anthropic szerint a Claude alkalmazás új funkciókkal fogja bővíteni a felhasználói élményt. Például, White szerint a Claude iOS alkalmazása, a felhasználó beleegyezése esetén, hozzáférhet a készülék kamerájához és fotókönyvtárához.

Claude ios alkalmazás chatbot mesterséges intelligencia

"Egy üzleti felhasználó, egy értekezlet után lefotózhat egy táblára rajzolt diagramot, és Claude-tól kérheti az alapvető pontok összefoglalását, így könnyebbé téve a fontos információk megosztását és azok alapján történő cselekvést. Hasonlóképpen, egy hétköznapi felhasználó is készíthet egy képet egy túra során találkozott növényről, és Claude-tól kérhet információt annak fajtájáról, tulajdonságairól és élőhelyéről," magyarázta White.

Ezen felül az iOS alkalmazás mellett a cég az üzleti kínálatát is bővíti, egy "csapat" tervvel, amely lehetővé teszi a vállalati ügyfelek számára, hogy egész személyzetük számára hozzáférést biztosítsanak a chatbothoz.

„Az Anthropicot az AI biztonság és kutatás határterületén való vezetés céljából indítottuk. Ez nem valósítható meg az absztrakció szintjén. Úgy gondoljuk, nem tudnánk pozitívan befolyásolni az iparág irányát és inspirálni a versenyt az AI biztonság terén, ha nem versenyeznénk a legmagasabb szinten,” tette hozzá White.

Úgy tűnik, ez a verseny hatással van a piacvezetőre is. A múlt szerdán az OpenAI megváltoztatta szabályzatát, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy hozzáférjenek teljes ChatGPT előzményeikhez anélkül, hogy beleegyeznének abba, hogy a cég képzési célokra felhasználja beszélgetéseiket.


Tudomány