Az amerikai szenátus tegnap elfogadta az Irán elleni szankciók újabb körét, melyek azokat a külföldi kikötőket, hajózási cégeket és finomítókat érintik, melyek iráni nyersanyagok kereskedelmében vesznek részt.

Az USA pénzügyi szankciókkal sújtja azokat a kínai pénzintézeteket is, amelyek részt vesznek az Irán és Kína közti olajüzlet lebonyolításában. Az elemzők szerint Biden elnök élhet a jogával, hogy ezeket a törvényeket nem írja alá, mivel rövidtávon ez az olaj- és az amerikai benzinárak emelkedésével járhat együtt.

kőolaj árfolyama

Az arany felfelé korrigált, a hírek szerint a nagy vételi hullám a sanghaji tőzsdéről érkezett

Az arany árfolyama ismét nőtt, miután a nagy hétfői árcsökkenés után felfelé induló korrekciót láttunk a piacon. A befektetők várják a pénteki amerikai inflációs adatot, ami meghatározó lesz a további áralakulásra. Érdekes fejlemény, hogy a megfigyelők szerint a múlt heti nagy aranyár emelkedés főleg a kínai tőzsdék felől érkezett, a sanghaji piacon kisbefektetők egy csoportja kezdett jelentős aranyvásárlásba.

A nemesfém egyre kedveltebb a kínai befektetők körében – egyrészt tradicionálisan is jelentős szereplők a kereskedelemben, a bányászatban és az arany olvasztásban, másrészt az ingatlan- és részvénypiac összeomlása ebbe az irányba tereli a magánbefektetők millióit. A nyugati alapok továbbra is nettó eladói pozícióban vannak.