2003 óta minden évben április 28-án megemlékeznek világszerte a munkahelyi biztonság és egészségvédelem világnapjáról, mely a munkahelyi balesetek és megbetegedések megelőzését célzó nemzetközi nap. Az ergonómia pedig, amely itt jön képbe, az ember-gép-munkakörnyezet kapcsolatát vizsgáló tudományág.

Célja a szűkebb és tágabb értelemben vett munkakörnyezet, a gépek, munkaeszközök emberhez igazítása. Az egészségvédelem és munkahelyi biztonság világnapjához közeledve ezért is aktuális ez most. Vers István, a AMCO Csomagolástechnikai & Konzultációs Kft. vezetője, és a téma szakértője úgy véli, hogy bár sokat hallunk a rémáról, tudjuk és elismerjük a fontosságát, mégsem teszünk eleget érte.

“Mi, az AMCO Kft.-nél, hiszünk a megelőzés fontosságában, a munkabiztonság növelésében, ezeknek hosszú távú előnyeiben. Mind a vállalati vezetők, mind a dolgozók közös felelősségvállalása ez, hisz mindkét fél számára kölcsönösen előnyös (hatékonyság növekedés, optimalizálás, munkaidő kiesés csökkenés, sérülések-, balesetek számának csökkenése, egészség megőrzés).” – mondta Vers István.

De miért is fontos ez? Egy gyári munkakörnyezetben, a gyártás és raktározás, valamint a kiszállítás során elengedhetetlen a termékek, anyagok mozgatása. A munkafolyamat során a termékek kézi emelése, mozgatása, számos baleseti forrás lehetőségét hordozzák magukban. 

Fontos a prevenció

A szakember elmondta, hogy a legfontosabb és mielőbbi cél a megelőzés lenne. Jó hír, hogy e tendencia pozitív irányba történő elmozdulása tapasztalható, egyre többen ismerik fel az ergonómia jelentőségét, hasznát. Valójában azonban most még rengeteg az úgynevezett kockázatnövelő tényező a csomagolóiparban, a logisztikában.

“A teljesség igénye nélkül vegyük például azt az esetet, amikor a teher nem áll kézre, nehéz megfogni. Vagy nem eléggé merev, mozgatás közben változhat az alakja, ezért gondot okoz megfogni, tartani (pl. zsákolt anyagok). De ott vannak a csúszós, egyenetlen súlyok, vagy éppen ellenkezőleg, a durva felületű csomagolóanyagok, ahol a sérülés veszélye is fokozottabb.

A sérülésveszély esélye annál magasabb, minél nehezebb a teher, minél tovább tart a mozgatás, minél gyakrabban kerül sor az emelésre.” – magyarázta Vers István, aki hozzátette, hogy hogy a kézi anyagmozgatáskor bekövetkezett balesetek aránya az autógyártásban, az építőiparban a legmagasabb. Ez a fajta munkavégzés komolyabb egészségügyi sérülésekhez vezethet (pl. gerincsérv). 

“Ezek elkerülésére mi egy vákuumos emelőgépet vagy egy felrakó gépet javasolunk, melynek kezelése könnyedén elsajátítható bármely dolgozó által, ami által a munkában a teljesítmény javulhat, a dolgozó pedig nem sérül le.“ – mondta a szakember.

Majd így folytatta: “A gépeink alkalmazása révén mérsékelhető a betegállományos napok száma, jelentősen növelhető a dolgozók komfortérzete, nő a lojalitás, csökken a fluktuáció, az új dolgozók betanítására fordítandó idő.”

“Mindemellett számunkra fontos, hogy az egyéni igényeket ingyenesen felmérve, a munkavégzés helyszínére tervezve kínáljunk speciális megoldásokat. Ennek érdekében leszállítás után elvégezzük a beüzemelést, és szakszervizünk gondoskodik a későbbi karbantartásokról, és javításokról is. A bemutatótermünkben az összes gépünk ki is próbálható“ – zárta mondandóját az ügyvezető.


Munka