Ha korábban még nem volt egyetlen növényed sem, esetleg minden próbálkozásod kudarcba fulladt, akkor most segítünk, hogy mivel indulj neki ismét. Ebben a cikkben olyan növényeket mutatunk be, amelyeket kezdő kertészként is bátran kipróbálhatsz, ha zöldíteni szeretnéd az otthonodat. A Tropical Home kezdőknek szánt növényei között több olyat találhatsz, amivel érdemes próbát tenned, ha eddig nem sikerült egyet sem életben tartani.

Mitől egyszerűbbek, mint a többi?

Van elég sok olyan szobanövény, aminek nagyon nagy igényeik vannak. Sok esetben nem elég a napfény, a víz, esetleg a tápanyag, nem szeretik a huzatot vagy a sötétséget. Egyes fajoknak nagyobb a fényigényük, míg mások cseppet sem bírják a tűző napot.

A különleges odafigyelést igénylő fajokat olyanoknak találták ki, akik tisztában vannak azzal, milyen igényeknek kell megfelelni. Időben fel tudják ismerni a problémákat, tudják, mit lépjenek annak érdekében, hogy a növény életben maradjon. Szerencsére az ellenállóak nem igényelnek extra törődést, nyugodtan lehet tőlük utazni, esetleg tehetjük őket egyik szobából a másikba.

Az Epipremnum pinnatum

Sokak kedvenc növénye, hiszen abszolút egy jolly joker, amivel minden kezdő megpróbálkozhat. Ez a virág a szobafutóka, ami hihetetlen ellenállásáról ismert. Alkalmazkodási képessége irigylésre méltó, nem beszélve arról, hogy különlegessé teszi az otthonunkat.

Főleg felfelé szeret növekedni, így a levelei is egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek. Egy idő után szeldeltekké válnak, ami még egyedibbé teszi az összhatást. Használhatunk hozzá moha- vagy kókuszkarót, egy fadeszkát, de hagyhatjuk lógatva is. Tudni kell, hogy utóbbi esetben nem fog hatalmas leveleket növeszteni.

Kevés szűrt fénnyel is beéri, ha sok fény éri, akkor viszont nem lesz kékes színe, inkább zöldesbe vált át. Fontos, hogy a szűrt fény sosem az ablaktalan helyiséget jelenti, csupán annyit, hogy nem az ablakba vagy annak környékére helyezzük. Kellemes hőmérsékletben és megfelelő mennyiségű vízzel nagyon gyorsan növekszik.

Mi a helyzet az Aglaonemával, azaz a rákvirággal?

A rákvirágról szintén ódákat lehet zengeni. Ha problémamentes növénynevelésre vágyunk, akkor válasszuk ezt, hiszen szintén elég neki a szűrt fény: színes, bokros, kompakt. Nem olyan gyorsan fejlődik, de így legalább nem kell amiatt aggódni, hogy ellepi az egész szobát. 

Philodendront mindenkinek!

Bár sok fajtája van, a legtöbb kevés törődést igényel. Kezdőknek a billietiae változatot ajánlják, ez ugyanis színes, bírja a félárnyékot, a sötétet, nem szereti a túl sok vizet, így kiváló megoldás olyanok számára, akiknek ezt megelőzően még nem volt sikerük a növényekkel.


Otthon