Ez a piac rendkívül sokszínű, ezért egyrészt nagy szabadságot ad a döntésben, másrészt meg is nehezíti azt. Ha nincs időd egy szakboltba elmenni, akkor olyan online áruházakban kutakodj, amelyeknek széles a termékpalettája. Például a Szőnyeg textil webáruházban közel 300 gyerek szőnyeg közül tudsz választani: az autómintás típusoktól a hercegnősökön és virágosakon át az egyszínűekig.

Mire figyelj, ha gyerekszőnyeget vásárolsz?

Az alap, hogy egy gyerekszoba szőnyege strapabíró. A gyerekek kevésbé vigyáznak rá, várhatóan sok folt is lesz rajta, ezért érdemes a tömött, rövid szálú típusok mellett letenni a voksod. Ezeket könnyebb, egyszerűbb takarítani, nem akad meg benne a kicsik lábujja, és még kellemetlen fájdalmat okozó építőkockák sem bújhatnak meg bennük. Sőt még a morzsákat is pikk-pakk ki tudod belőle porszívózni.

További fontos szempontok szőnyegvásárláshoz

- A gyerek életkora: jó, ha a kedvenc figurák, meseszereplők jelennek meg rajta. Más kell egy két-három éves kicsinek, mint egy öt-hat vagy nyolc-tíz éves gyerkőcnek. A kisebbeknek kiváló lehet egy nyuszis, balerinás szőnyeg, a nagyobbaknak már jöhet egy kalózos vagy kosaras mintázatú is. Később pedig az egyszínű vagy nagyobb mintás verziók dominálnak.

- A szoba méretéhez, stílusához igazodjon a szőnyeg.

- Legyen antiallergén és antisztatikus, illetve nem árt, ha csúszásgátló is van a hátoldalán.

- Az is lényeges, hogy hő- és hangszigetelő legyen, mert sokat játszanak rajta a kicsik, és van, hogy le is fekszenek rá. Az apróságok pedig ezen kúsznak-másznak, tapogatják, néha meg is kóstolják. Ez utóbbi miatt az alapanyag rendkívül fontos: semmilyen káros, egészségre ártalmas összetevőt ne tartalmazzon!

Hogyan helyezd el?

Az a legjobb, ha egy nagyobb szőnyeget választasz, nem sok kicsit. Az utóbbiak egy önfeledt játék során könnyen elmozdulhatnak, felhajlanak, elcsúsznak, ezért balesetveszélyesek lehetnek. Ha megvásároltad a kívánt darabot, próbáld meg az ágyhoz közel tenni, hogy amikor kilép a gyerek, a puha talajra érkezzen. Tévhit, hogy padlófűtés, laminált padló esetén semmi értelme lefedni a felületet! Ugyanúgy javítja a komfortérzetet, mint hidegebb talajnál.

Ahhoz, hogy a lakásod egy igazi álomotthon legyen, minden szegletére figyelni kell. Az összkép, összbenyomás teszi igazán vonzóvá. Ennek pedig kardinális része a gyerekszoba. A leglényegesebb, hogy maga a gyerek jól érezze magát benne, de a szoba funkcionalitása, stílusa sem elhanyagolandó. Ha a fenti tippek mentén választasz szőnyeget, hangulatos és praktikus helyiséget varázsolhatsz belőle!


Otthon