Mi az a Peer to Peer?

A "peer to peer" vagy P2P egy olyan hálózati kapcsolat, ahol minden résztvevő egyenrangú, vagyis "peer".

Ez azt jelenti, hogy minden egyes csomópont közvetlenül tud kommunikálni a többivel, anélkül, hogy központi szerverre vagy közvetítőre lenne szükség. Képzeld el, mint egy osztályt, ahol mindenki közvetlenül beszélhet mindenki mással, anélkül, hogy mindig a tanáron keresztül kellene üzeneteket küldeniük.

Hogyan működik a Peer to Peer hálózat?

1. Lépés: Csatlakozás a hálózathoz

Amikor egy új eszköz (számítógép, okostelefon) csatlakozik egy P2P hálózathoz, először meg kell keresnie a többi "peer"-t, azaz társat. Ezt általában egy kezdeti kapcsolódási pont segítségével teszi meg, ami információt ad neki a többi elérhető csomópontról.

2. Lépés: Adatcsere

Miután csatlakozott, a készülék közvetlenül tud kommunikálni más eszközökkel. Tegyük fel, hogy egy filmet szeretnél letölteni. A hálózat megtalálja azokat a peer-eket, akik már rendelkeznek a film egy részével, és innen kezded el letölteni az adatokat, gyakran több forrásból egyszerre, ami gyorsítja a letöltést.

3. Lépés: Erőforrások megosztása

A P2P hálózatok lényege, hogy mindenki megosztja az erőforrásait, legyen az tárhely, sávszélesség vagy fájlok. Ez azt jelenti, hogy amikor te letöltesz valamit, ugyanakkor mások is letölthetik tőled azokat a részeket, amik már megvannak nálad.

Alkalmazások a gyakorlatban

Fájlcserélő rendszerek

Az egyik legismertebb P2P alkalmazás a fájlcserélő rendszer, mint a BitTorrent. Itt a felhasználók közvetlenül osztják meg a fájlokat egymással, növelve a letöltési sebességet és csökkentve a szerverekre nehezedő terhelést.

Kriptovaluták

kriptovaluta bitcoin és peer to peer p2p hálózat

A Bitcoin és egyéb kriptovaluták is a P2P technológiát használják. Itt a tranzakciók peer-ek között történnek, anélkül, hogy bankoknak vagy más központi intézményeknek kellene beavatkozniuk.

A blockchainről itt írtunk részletesen.

Játékok és kommunikáció

Sok online játék és kommunikációs platform (pl. Skype) használ P2P hálózatokat a gyors és hatékony adatátvitel érdekében.

Miért fontos a Peer to Peer?

A P2P technológia lehetővé teszi az emberek számára, hogy közvetlenül, gyorsan és hatékonyan kommunikáljanak egymással az egész világon. Ez csökkenti a költségeket, növeli a sebességet és elősegíti a decentralizációt – azaz kevesebb a központi ellenőrzés és nagyobb a felhasználók közötti egyenlőség.

Reméljük, hogy ezzel a bevezetővel sikerült tisztább képet adnunk a peer to peer technológiáról. 


Pénzügy Tudomány