„Történelmi csúcsot döntött a Bitcoin.”

Szinte hetente jelennek meg az utóbbi időszakban ezzel a címmel gazdasági hírek. A 2009-ben kibocsátott digitális fizetőeszköz egyre nagyobb sikereket ér el, így szakértők szerint már nem az a kérdés, hogy mikor pukkad ki a „lufi”, hanem az, hogy milyen magasságokba juthat el ez a néhány éve még lesajnált kriptovaluta. Összefoglaltuk, mi ez a Bitcoin-őrület, amelyről mostanában mindenki beszél.

Mi az a Bitcoin?

Ahhoz, hogy a helyzet átlátható legyen, kezdjük az alapokkal. A Bitcoin egy digitális fizetőeszköz, egy elektronikus pénz, ami nyílt forráskóddal rendelkezik. Hatalmas előnye, hogy nem függ sem központi kibocsátóktól, sem hatóságoktól, szinte lehetetlen manipulálni, hiszen az úgynevezett peer-to-peer hálózat által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Ez garantálja a biztonságot is, amelyet a digitális aláírások, valamint a proof-of-work rendszer tesz teljessé. Mivel nem beszélhetünk központi irányításról, meg van kötve a hatóságok keze: képtelenek befolyásolni a pénzmennyiséget, illetve a tranzakciókat. A Bitcoin esetében tehát a manipuláció, illetve a mesterségesen gerjesztett infláció nem szerepel a kockázati tényezők között, viszont sorolhatjuk az előnyeit: gyors, transzparens, a tranzakciók díja pedig nevetségesen alacsony. Ezek a tulajdonságok kifejezetten jól hangoznak, de fontosabb, hogy a gyakorlatban is működnek. Az elmúlt tizenkét évben annyian és annyiszor próbálták a szőnyeg alá söpörni a Bitcoin jelentőségét, mégsem jártak sikerrel, sőt a kriptodevizák általánosságban is megerősödtek. Kimondhatjuk tehát, hogy a Bitcoin nem egy pillanatnyi fellángolás, hanem egy hosszú távú, értékmegőrző befektetés.

Miért kapták fel a kriptovalutákat?

Az előnyöket felsoroltuk, ám ezek nem lennének elegek ahhoz, hogy ekkora népszerűségre tegyen szert egy pénzpiaci újítás ennyire rövid idő alatt. Ami viszont felpezsdíti a helyzetet, az éppen a Bitcoin kialakulásának korai szakasza. Az egész rendszer működése mögött az úgynevezett blockchain technológia áll, amelyet előszeretettel hasonlítanak az internethez. Ha pedig ismerjük a mondást, miszerint az nyert a legtöbbet, aki az elején „szállt be az internetbe”, érhetjük, miért ennyire lelkes mindenki a Bitcoin kapcsán. A becslések szerint ott tart a technológia, mint a világháló az 1990-es években, azaz a legelején, így lehetetlen megbecsülni, milyen magasságokba juthat el. Ennek a folyamatnak a részei az egymás után érkező hírek a csúcsdöntésekről. Persze bőven akad benne bizonytalanság rövidtávon, hiszen a magas volatilitás miatt az ugrásszerű növekedés és zuhanás is benne van a pakliban, a hosszú távú grafikonokon azonban egyetlen dolog látszik: a Bitcoin, illetve összességében a kriptovaluták az egekbe tartanak.

A Bitcoin az új arany?

Még nem, de könnyen az válhat belőle. A befektetők ugyanis eleinte nem rajongtak a már említett volatilitásért, ilyen kockázattal ugyanis az arany esetében nem kellett számolni. Viszont a kriptovaluta árfolyam megítélése változott, a Bitcoin stabilizálta magát, a mutatott számok pedig meggyőzték a nagyobb piaci szereplőket is. Nem véletlen, hogy Elon Musk, napjaink legfelkapottabb techmilliárdosa is „beszállt a Bitcoinba”, hogy az említett mondással éljünk, hiszen a cégén, a Teslán keresztül 1,5 milliárd dollárért vásárolt. Szóval a Bitcoin most kezd kibontakozni, mint a nagy piaci szereplők befektetési opciója, ebben a tekintetben lehet versenytársa az aranynak, hiszen egyre többen választják a kriptovalutát a nemesfém helyett.


Pénzügy