Gyermek fogak száma, sorrendje kalkulátor

Baba fogzási kalkulátor

Mikor kell kibújnia a baba első fogának? És azt követően mikor kellene megjelennie a gyerek fogainak? Milyen sorrendben bújnak ki a fogak és adott korú gyereknek hány fogának kellene lennie? Gyerek, baba fogzási kalkulátorunk segítségével - az átlagos, normális fejlődést alapul véve - megtudhatod, hogy adott korú gyermekednek ideális esetben hány fogának kellene lennie. Add meg a gyermek korát és azt, hogy épp hány foga bújt már ki, majd nyomd meg a SzámoldKi gombot.

A kisbaba fogzása akár már 4 hónapos korban is elkezdődhet, de általában a 6. hónap körül szokott megjelenni az első fogacska. A fogacskák általában párosan bújnak elő. 

Leggyakrabban elsőként a két alsó metszőfog bújuk ki, majd néhány hónappal később a felső két kis metszőfogacska követi őket.

Viszonylag ritka, de előfordul az is, hogy az újszülött már kibújt foggal születik meg. Ez általában valamelyik alsó metszőfog szokott lenni. Eltávolítása akkor lehet szükséges, ha laza, mozog, ezzel elkerülhető a fulladásos baleset.

A baba első foga általában 6 hónapos kor környékén bújik ki, és legtöbbször a gyermek 2 és fél éves korára mind a 20 tejfoga kinő. Ha az Ön gyermeke ettől eltérő fogzási naptárt produkál, ne aggódjon, nagyon széles skálán mozog a gyermekek fogzási ideje. A fogak kibújási sorrendje sincs kőbe vésve, így egyáltalán nincs mit aggódnunk azon, ha gyermekünk nem éppen azt a fogat produkálta, amit a szakkönyvek megírtak. Általában elsőként az alsó-középső meszőfogak bújnak elő, míg legkésőbb (a 20-ból természetesen) a felső második-tejörlő fog érkezik meg.

Általában az alábbi sorrendben bújnak elő a fogacskák:

6-10 hónapos korban: alsó, középső metszőfogak

8-12 hónapos korban: felső, középső metszőfogak

9-13 hónapos korban: felső, oldalsó metszőfogak

10-16 hónapos korban: alsó, oldalsó metszőfogak

13-19 hónapos korban: felső, első tejörlő fogak

14-18 hónapos korban: alsó, első tejörlő fogak

16-22 hónapos korban: felső szemfogak

17-23 hónapos korban: alsó szemfogak

23-31 hónapos korban: alsó, második tejörlő fogak

25-33 hónapos korban: felső, második tejörlő fogak

A baba nyáladzása és az ehhez kapcsoló kézrágás lehet a jele annak, hogy a fogacskái bújnak kifelé éppen, de nem feltétlenül. A pici, 3-6 hónapos babák számára természetes dolog, hogy a világ felfedezése közben mindent a szájukba vesznek. Ez náluk a felfedezés, az ismerkedés a tárgyakkal folyamata.

A fogzás egyik legjobb ismertetőjegye az ínyek megduzzadása, valamint a színének az elváltozása (valakinél sötétebb, de olyan is van, akinél világosabb színűre változik az íny). 

Ritka esetben kékes-vöröses duzzanat (hematóma) is megjelenhet az pici ínyén, ami kissé akár vérezhet is a fogacska felszínre törésekor.

Baba fogzási kalkulátor
Gyermek fogak száma, sorrendje kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: