NAPOZÁS KALKULÁTOR

Biztonságosan napozok?

Sokan alig várják a forró nyarat, hogy napjaikat, hétvégéiket strandon vagy egy kellemes tóparton töltsék el. Az UV sugárzás veszélyéről azonban nem szabad megfeledkeznünk! Kalkulációnk segítségével megtudhatod, hogy Te megfelelően és kockázatmentesen napozol-e.

Amikor bemegyünk egy drogériába, akkor a napozószerek, és az egyéb barnító csodák tömegével találkozhatunk. De melyik a legmegfelelőbb számunkra?

A napozószereket elsősorban a faktorszámuk alapján érdemes rangsorolni. A faktorszám azt mutatja meg, hogy bőrünk védekezőképességét mennyivel növeli meg az adott kemikália.

Fehérbőrűek minden esetben közepes (25, 30), de inkább magas faktoros (30 faktor feletti) napozószereket használjanak. A 10 vagy az alatti faktorszámú naptejeket igazból senkinek nem ajánlják a minimális védelem miatt.

Kiemelten figyeljünk gyermekünk bőrének védelmére. Részükre külön készülnek magas faktorszámú (50+) termékek. Részükre minden esetben ilyet válasszunk, és akkor is rendszeresen kenjük be őket, ha az árnyékban játszanak.

Figyeljünk a faktorszám mellett arra is, hogy a készítmény védjen bőrünket az UVA és az UVB sugaraktól is. Ezek a készítmények a széles spektrumú termékek.

Ha nemcsak a parton a homokban fekszünk, és olvasgatunk, hanem meg is mártózunk a vízben, akkor keressük a vízálló készítményeket, hogy ne mossa le rólunk a víz a „védőréteget”. Ettől függetlenül, ha kijöttünk a vízből javasolt egy vékony réteg felvitele, mielőtt megkezdjük az újabb napozási körünket. Ha izzadós típusúak vagyunk vagy sportolunk a strandon, akkor is gyakran kenjük magunkat, mert az izzadság lemossa a hatóanyagot.

Kerüljük a rossz minőségű vagy a gyanúsan túl olcsó naptejeket. Ne kockáztassunk!

A napozás megkezdése előtt már kenjük be magunkat a védőkrémmel, és hagyjuk hatni a szert legalább 20-30 percen át, és csak ez után merüljünk el a napfény tengerébe. Jó sütkérezést kívánunk!

BoKa

Bizonyára mindenki tud mondani néhány anyagjegyet, amely a testének különböző pontjain helyezkedik el. Személyeként változik, hogy ki és mennyivel „büszkélkedhet”. A nyári szezonban és napozáskor különösen óvnunk kell az anyajegyeket a napozás (UV) káros sugaraitól, mert az UV növeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

Az anyajegyek vagy velünk együtt jöttek a világra vagy életünk egy-egy szakaszában megjelennek testünkön. Felszínük, méretük változó. A festékes anyajegyek, melyek a bőr színétől eltérőek, hajlamosak arra, hogy melanomává, bőrrákká változzanak. A rosszindulatú betegség nagy százalékban gyógyítható, ha az első időszakban derül ki a probléma. Az előrehaladott állapotnál viszont már csökkennek a gyógyulási esélyek.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk anyajegeinkkel? A legfontosabb, amit tehetünk, hogy kerüljük az anyajegyek UV kitettségét, hogy csökkenteni tudjuk a kockázati faktort. Vegyünk fel egy könnyen inget, blúzt és takarjuk el a „foltokat” a fény elől. Messziről kerüljük el a szoláriumot, mert szintén kockázatot növel. Ne piszkáljuk, ne nyomkodjuk, és ne kaparjuk az anyajegyeket!

Fontos, hogy évente menjünk el anyagjegy szűrésre, hogy szakértők is megerősítsenek abban, hogy nem áll fenn egészségügyi probléma. Az anyajegyek vizsgálata egy egyszerű, gyors és fájdalommentes szűrés. Akár az államilag finanszírozott (TB), akár magánfinanszírozásban igényelhető eljárás. Ne halogasd az időpontkérést!

BoKa

Legtöbbször a napfénnyel kötjük össze a D vitamint. Nem is csoda, hiszen a fény hatására kezd el termelődni szervezetünkben. Napi 30-40 perces fényen való tartózkodás elég ahhoz, hogy napi D vitamin szükségletünket megtermelje a szervezetünk. D vitaminhoz ezen felül még tejből, tojásból és a tőkehalmájból is hozzájuthatunk.  

A D vitamin elsődleges szerepe a csontok fejlődésében és a csontanyagcserében van. Ezen felül az új kutatások azt is megerősítik, hogy az immunrendszer erősítő hatása van a D vitaminnak. Az új táplálkozási irányok (pl. paleo) is erősen javasolja a D vitamin rendszeres szedését vagy valamilyen formában való pótlását.

Mivel a csontok fejlődése gyerekkorban intenzív, így nem véletlen, hogy a babák (3 éves korig) rendszeresen D vitamint kell, hogy kapjanak. Ezzel megelőzhető például az „O láb” kialakulása és a csontok törékenysége is csökken. Hogy milyen korban és mit adhatunk enni a babáknak, arról az alábbi kalkulátorunk információt ad.

BoKa

Biztonságosan napozok?
NAPOZÁS KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: