BKV bliccelés kalkulátor

Jön az ellenőr vagy nem?

Drágának tartod a BKV jegyet? Vagy csak éppen otthon felejtetted a bérletedet, pénztárcádat és így bliccelni kényszerülsz? Vagy csak egy kis izgalomra vágysz, adrenalin-fröccsre? Kalkulátorunk segítségével most megtudhatod, milyen eséllyel futsz az ellenőrök karmaiba bizonyos BKV-járatokon.

A bliccelés rendkívül ártalmas az emberi egészségre:

Idegességgel jár: "Az állatvilágban, de még a primitív emberi társadalmakban is az életben maradás feltétele az, hogy az egyén azonnal felismerje a veszélyt és eldöntse: küzd vagy menekül. Veszélyhelyzetekben az ideg- és hormonrendszer azonnal adrenalint és mellékvese-kéreg hormonokat (kortizolt) mozgósít, s minden szerv működését a küzdés vagy menekülés szolgálatába állítja."

Lássuk tehát pontosabban, mi is játszódik le szervezetünkben. Belső szerveink működését vegetatív idegrendszerünk irányítja. A vegetatív idegrendszer szimpatikus és paraszimpatikus oldalból tevődik össze. A szimpatikus idegrendszer szakosodott a vészhelyzetek elhárítására, míg a paraszimpatikus elsősorban a táplálkozás, a regenerálódás szolgálatában áll. A "vészhelyzet" (jön az ellenőr!!!) hatására, (pontosabban - mint később látni fogjuk - annak hatására, amit vészhelyzetnek tartunk) a szimpatikus oldal, aktiválódik, ennek hatására gyorsul a légzés, a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, fokozódik az izomfeszülés. A szimpatikus idegrendszer "kihelyezett tagozata" a mellékvese velő nagy mennyiségű adrenalint termel, ami fokozza az izmok vérellátását, és biztosítja a megfelelő "üzemanyag-ellátásukat" is: a májban található raktárakból cukrot szabadít fel, növelve ezzel a vércukorszintet. Mindehhez a hormonrendszer megfelelő hátteret biztosít. Az agyalapi mirigy közbenjárására a mellékvese kéreg kortizolt termel, ami segíti és stabilizálja a szimpatikus hatásokat. 

Mindezen hatások összességeként szervezetünk készen áll a veszély elhárítására. Érzékszerveink kiélesednek, gondolkodásunk tisztul, reakcióink gyorsulnak, izmaink erőtől duzzadnak, s elegendő cukor és oxigén áll rendelkezésükre a hatékony, gyors, erőteljes működéshez. Minden az izomműködés - a menekülés vagy küzdelem - szolgálatában áll. 

Mindez roppant hasznos, sőt elengedhetetlen egy nyúl számára, ha farkas elől menekül, a macskának, ha kutyával kerül szembe, két vetélkedő szarvasbika küzdelme esetén, sőt az ősembernek sem volt más választása, ha mamuttal találkozott, mint elfutni, vagy harcba szállni vele. De nem jó ez a városlakónak! A mai stressz természete nagymértékben változott. Ritkán kerülünk szembe olyan szituációval, ahol a fizikai harc vagy menekülés megoldást jelentene.  (Legalábbis bízunk benne, hogy senki sem akar fizikai harcba kerülni az ellenőrrel...) A társadalmi játékszabályok rákényszerítenek minket, hogy uralkodjunk magunkon.

Ha a stresszhelyzetet testi reakció - küzdés vagy menekülés - követi, akkor a szervezet egyáltalán nem vagy alig károsodik. Akkor sincs veszély, ha a harag, bosszúság, indulat csak átmeneti, könnyen lereagáljuk, vagy gyorsan túltesszük magunkat rajta. Ha azonban az élettani válasznak - a társadalmi következmények miatt - nincs szabad tere, tartós, vagy túl gyakran ismétlődik, akkor a testet halmozódó negatív hatás éri. Tartós stresszhatás esetén (azaz, ha a bliccelésből sportot űzünk) egy bizonyos ideig a szervezet képes alkalmazkodni a stresszhez, ez az alkalmazkodóképesség azonban véges, és túlzott igénybevétel, megterhelés esetén kimerül. 

A szervezetben stressz hatására mindig a „leggyengébb láncszeme szakad el”, kialakul a betegség, végül – segítség nélkül – akár halál is bekövetkezhet.

(az anyag alapjának forrás: Dr. Valló Ágnes)

Ha az előző fejezetben olvasottak nem lettek volna elég meggyőzőek, álljon itt egy másik, immár matematikai megközelítés.

Ez egy egyszerű valószínűségszámítási feladat, ahol a következő paraméterek ismertek:

1. A menetjegy (azaz a nyugodt utazás) ára: 350 Ft

2. A bírság/pótdíj összege: 16000 Ft

Ebből a két adatból a következő hányados adódik: 16000/350=45,7

Ez tehát azt jelenti, hogy a bírság összegéből (kerekítve) 46 vonaljegyet tudunk megvásárolni. Tehát ha pusztán matematikailag közelítünk a problémához (és az erkölcsi, jogi stb. dolgoktól most - ceteris paribus - eltekintünk), akkor ez azt jelenti, hogy akkor éri meg csalni, ha azzal anyagilag jobban járunk.

Anyagilag pedig akkor járunk jobban a blicceléssel a fenti osztás eredményének ismeretében, ha legalább 46-szor tudunk úgy utazni, hogy nem kap el az ellenőr. Azaz, ha minden 47. utazáskor lebukunk, akkor már (mégegyszer hansúlyozva: kizárólag matematikailag vizsgálva) érdemesebb kifizetni a büntetést. Ez százalékosan kifejezve azt jelenti, hogy ha az ellenőr esélye 2,1%-nál nagyobb az adott járaton, akkor érdemesebb megvenni a jegyet, mind beleszaladni egy tetemes büntetésbe!

Jó tanács (matematikailag is): Vegyük meg a vonaljegyet, vagy bérletet!

A BKV pótdíj összege 16000 Ft, melyet postai sárga csekken, vagy banki átutalással lehet teljesíteni. A pótdíj mértéke helyszíni készpénzes kiegyenlítésekor 16000 forintról 8000 forintra mérséklődik. A pótdíj helyszíni megfizetéséről a jegyellenőr minden esetben pótdíjelismervényt köteles adni.

forrás: BKK

A pótdíj rendezése postai befizetéssel csak a BKK által előnyomtatott készpénz-átutalási megbízáson, az úgynevezett „sárga csekken” lehetséges.

Az ellenőrtől átvett csekkel a pótdíj befizetését 30 napon belül bármelyik postahivatalban elintézheti. A csekk kitöltésekor a következőkre érdemes figyelni:

    •    Minden esetben a pótdíjazott nevét és címét kell feltüntetni a befizető adatainál. A pótdíj összege – 16 000 forint – már rajta van a csekken, de az összeget több helyre és betűvel is ki kell írni. A csekken beírásokat javítani nem lehet.

    •    Az olvashatóság érdekében célszerű nyomtatott nagybetűkkel kitölteni a csekket.

    •    Hibás kitöltéskor (mivel javítani nem lehet) javasoljuk a 4. pont szerinti átutalásos pótdíjbefizetést.

A pótdíjbefizetésre belföldi postautalványon, az úgynevezett „rózsaszín csekken” NINCS lehetőség.

forrás: BKK.hu

A pótdíj befizetése történhet banki (papíralapú megbízással vagy banki on-line rendszeren keresztül) átutalással is. A BKK ehhez kapcsolódó bankszámlaszáma: Raiffeisen Bank Zrt. 12001008-01453621-01300004

Közleményként fel kell tüntetni a pótdíjazott utas nevét és egy azonosítót (pótdíjazás dátuma, hivatkozási szám, levelezési iktatószám, fizetési meghagyás ügyszáma, felszólítólevél azonosítója).

A pótdíjazás napjától számított 30 napon belül az ellenőrtől kapott csekkről közleményként a pótdíj-csekken szereplő adatokat kell felhasználni, illetve megadni.

forrás: BKK.hu

Jön az ellenőr vagy nem?
BKV bliccelés kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: