Ideális testsúly kalkulátor - hány kilónak kéne lenni?

BMI index kalkulátor - hány kg kéne, hogy legyek?

A BMI (body mass index – magyarul: test-tömeg index) néven ismertté vált számítási módszer napjainkban a legelterjedtebb és legismertebb mérőszáma az elhízásnak. A BMI index kalkulátor a testmagasság és a testsúly adatok alapján határozza meg azt az értéket, amely az elhízásra, vagy éppen a kóros soványságra utal. A kalkulátor egyben javaslatot ad arra vonatkozóan is, hogy mennyit kellene fogynunk/híznunk az ideális BMI érték eléréséhez.

Az átlagosnál nagyobb testsúly kiemelkedő egészségi kockázati tényező. A túlsúly többek között jelentősen emeli a szívkoszorúér-betegségek, a stroke (agyvérzés, agyi érelzáródás) és a cukorbetegség valószínűségét, és növeli egyes daganatos megbetegedések kialakulásának valószínűségét is. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel jelentkezik a túlsúlyos emberek körében.

A nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) adatai szerint a világon már mintegy 1,4 milliárd a túlsúlyosak és elhízottak száma.Egy 2009-es felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 62%-a túlsúlyos, és 27%-a elhízottnak számít.

Számos diéta terjedt el napjainkban, melyek közül a legismertebbeket foglaljuk csokorba:

Atkins diéta: Évtizedek óta hódító diéta, melynek lényege, hogy visszaszorítja az étrendben a szénhidrátok fogyasztását, mellette pedig korlátlan proteinbevitelt engedélyez. Az Atkins diéta alkalmazásakor a cukor, kenyér, rizs, burgonya, és tésztafélék mellőzése mellett gyakorlatilag bármennyi magas fehérjetartalmú ételt fogyaszthatunk, a szénhidrát megvonásával a szervezet pedig a szervezetben lerakódott zsírt égeti el. Szakértői vélemények szerint az Atkins diéta jelentős kockázatokat rejt.

Vércsoport diéta: Egy viszonylag újkeletű diétás módszer. A módszer lényege azon a vélekedésen alapul, mely szerint ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, akiknek más és más a vércsoportjuk. Így az étrendünket a vércsoportunknak megfelelően kell összeállítanunk.

Makrobiotikus diéta: A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza. Lényege, hogy előnyben részesíti a bio termesztésű nyersanyagokat, a helyben termesztett zöldségeket, és kizárja az adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket. Macrobiotikus élelmiszerek: gabona, zöldségek, halak, szója, tofu. Tiltott élelmiszerek: kenyér, húsok és tejtermékek.

Paleo (paleolit) diéta: Napjaink talán legtrendibb diétája, ellenére, hogy számos kritika éri. A paleolit étrend lényege, hogy vissza kell térnünk a paleolit korszak ősemberének táplálkozásához, aki gyűjtögetett, halászott, vadászott, ezért az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt: sovány húsok, tojás, magok, gyümölcsök és zöldségek.

Érdemes kiszámolni azt is mindenkinek, hogy mennyi kalóriát vihetünk be a szervezetünkbe egy adott napon, így elkerüljük megelőzhetjük az elhízást.

BMI index kalkulátor - hány kg kéne, hogy legyek?
Ideális testsúly kalkulátor - hány kilónak kéne lenni?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: