Kalóriabevitel fogyókúra tervezéshez

BMR index kalkulátor

Basal Metabolic Rate - Alap Anyagcsere Érték: egy becslés arra vonatkozóan, hogy hány kalóriát éget el a szervezetünk nyugalmi állapotban. A BMR érték ismeretében Ön tudatosabban tudja megtervezni diétáját és tervezett napi kalóriabevitelét. Ezáltal hatékonyan tervezheti meg fogyókúráját.

A BMR értéke azt mutatja meg, hogy mekkora minimális mennyiségű energiára (kalória) van szükségünk ahhoz, hogy alapvető élettani funkcióinkat (szívdobogás, szervezet hőmérsékletének fenntartása, szerveink alapvető működése, izzadás) fenntartsuk. A BMR értéke a napi kalóriaszükségletünk közel 2/3-át teszi ki.

Minél magasabb vagy nagyobb testsúlyú valaki, az alapanyagcseréje annál több kalóriát igényel. Egy személy BMR mutatója az alábbi paraméterek függvénye: az illető neme, testsúlya, kora és magassága. A BMR számítására számos képlet terjedt el. A számoldki.hu a nemzetközileg leginkább elfogadott Mifflin-St. Jeor módszertanát követi.

Számos diéta terjedt el napjainkban, melyek közül a legismertebbeket foglaljuk csokorba:

Atkins diéta: Évtizedek óta hódító diéta, melynek lényege, hogy visszaszorítja az étrendben a szénhidrátok fogyasztását, mellette pedig korlátlan proteinbevitelt engedélyez. Az Atkins diéta alkalmazásakor a cukor, kenyér, rizs, burgonya, és tésztafélék mellőzése mellett gyakorlatilag bármennyi magas fehérjetartalmú ételt fogyaszthatunk, a szénhidrát megvonásával a szervezet pedig a szervezetben lerakódott zsírt égeti el. Szakértői vélemények szerint az Atkins diéta jelentős kockázatokat rejt.

Vércsoport diéta: Egy viszonylag újkeletű diétás módszer. A módszer lényege azon a vélekedésen alapul, mely szerint ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, akiknek más és más a vércsoportjuk. Így az étrendünket a vércsoportunknak megfelelően kell összeállítanunk.

Makrobiotikus diéta: A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza. Lényege, hogy előnyben részesíti a bio termesztésű nyersanyagokat, a helyben termesztett zöldségeket, és kizárja az adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket. Macrobiotikus élelmiszerek: gabona, zöldségek, halak, szója, tofu. Tiltott élelmiszerek: kenyér, húsok és tejtermékek.

Paleo (paleolit) diéta: Napjaink talán legtrendibb diétája, ellenére, hogy számos kritika éri. A paleolit étrend lényege, hogy vissza kell térnünk a paleolit korszak ősemberének táplálkozásához, aki gyűjtögetett, halászott, vadászott, ezért az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt: sovány húsok, tojás, magok, gyümölcsök és zöldségek.

BMR index kalkulátor
Kalóriabevitel fogyókúra tervezéshez
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: