PARADICSOMI ÉLET KALKULÁTOR

Boldog lennél a Paradicsomban?

Ádámnak és Évának a Biblia szerint semmi dolguk nem volt a Paradicsomban. Nem kellett dolgozniuk, nem ismerték a veszekedést, az éhséget, a szomjúságot, a fájdalmat. Ruhákra sem volt szükségük és ékszereke sem. Az idő múlása sem érdekelte őket. Sőt! Nem is tudták, hogy van idő. Nehéz elképzelni egy ilyen világot, de próbáljuk meg! Te mennyire lennél boldog a Paradicsomban?

A magyarországi hüllők nagy része nem jelent veszélyt az emberre, azonban vannak nálunk is viperák (keresztesvipera, rákosréti vipera), melyek veszélyforrást jelentenek. Nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mi is történik, ha megmar bennünket egy ezek közül.  

A kígyómarás tünetei – a fájó harapásnyomon túl – az izzadás, a szédülés, a szívdobogás, az eszméletvesztés.

Ha nincs orvosi ellátás a közelben, akkor fontos, hogy a megmart személy, és a megmart testrész ne mozogjon. Tiszta vízzel a seb kiöblíthető, de ne ejtsünk rajta metszést, mint ahogyan a filmekben láttuk. Kötszert tegyünk rá, de nyomókötést ne alkalmazzunk.

Mihamarabb keressünk fel egy elsőségnyújtó helyet, ahol szakértőtől kapunk ellátást. Fontos, hogy próbáljuk beazonosítani a kígyót vagy legalább nézzük meg a vonásait, hogy a szakszerű ellátást nyújtó személyt segíteni tudjuk a hatékony beavatkozás érdekében.

BoKa

Ha felvágjuk az almát vagy csak egyszerűen beleharapunk, akkor rövid időn belül láthatóvá válik, hogy az almánk barnulásnak indul a vágás vagy a harapás mentén.

Az alma húsa a levegővel érintkezve oxidálódni kezd, amiért egy enzim, a polifenol-oxidáz a felelős. Az oxidáció két módon szüntethető meg: gyorsan víz alá merítjük a meghámozott gyümölcsöt (vagy valamilyen úton-módon elzárjuk azt a levegőtől) vagy citromlevelet csepegtetünk rá.

A barnulás egyébként az ízre semmilyen hatással nincs, ez inkább csak az esztétikáját rontja a hámozott gyümölcsnek.

Hogy melyik gyümölcs (pl. az alma) és mikor adható először a babának, azt kalkulátorunk segítségével megtudhatod!

BoKa

A paradicsomszüretet a leglátványosabban a spanyolok és az oda látogató turisták ünneplik meg immáron lassan fél évszázada. Kb. 150 tonnányi érett, piros paradicsomot dobálnak szét minden évben a spanyolországi Bunol településen minden év augusztusának utolsó szerdáján. Bunol egy kis létszámú település évközben (9000 fő), de ezen a napon akár az ötvenezres létszámot is eléri a látogatók, turisták száma.

A paradicsom-forradalomnak egy szabálya van: egész paradicsommal nem dobunk, csak szétnyomottal. A „buli” után pedig lehet menni fürödni, és tovább táncolni, mulatozni. A paradicsom ünnep évről évre egyre kedveltebb a turisták körében.

A paradicsom csatának az eredete a múltba veszik. Egyesek politikai szálak mentén keresik az eredetét, mások pedig egyszerűen a kereskedők közötti vitás helyzet „rendezésének” tudják be a paradicsom ünnep keletkezését.

BoKa

Boldog lennél a Paradicsomban?
PARADICSOMI ÉLET KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: