FAGYI TÍPUS KALKULÁTOR

Milyen fagyi lennél?

A tikkasztó melegben nincs is annál jobb dolog, mint elkanalazni vagy elnyalni egy nagy adag hűsítő fagylatot. A fagyizás helyszínéül választhatjuk teraszunkat, kertünket, az utcát, a vízpartot... mindenhol ugyanazt a fenséges élményt nyújtja. De vajon Te milyen fagyi "bőrébe" bújnál szívesen? Csoki lennél vagy vanília? Netán egy gombóc gyümölcsfagyi "bőrébe" bújnál? Kalkulációnk segítségével megtudhatod!

Ma már bárhová megyünk, mindenhol találkozunk a fagyi valamilyen formájával. Láthatjuk gombócos fagyiként, kóstolhatjuk jégkrémként, ehetjük parféként, de a kávénkba is landolhat egy-egy adag vanília fagyi, ami kávénkat jegeskávévá varázsolja.

A fagyi őse kb. 5000 évvel ezelőtt, Kínából érkezett. Gyümölcsből, tejből és jégből kevert desszert volt a fagyi. Később az édesség más országokban is elterjedt, és a mondák szerint Nagy Sándor is fagylalt kedvelő volt, és katonáinak is osztogatott a finom hűsítőből.

Párizsban nyílt az első kávéház, ahol lehetett fagyit kapni. Maga a fagylaltkészítés, és pár órás „raktározása” is nagy nehézséget okozott, hiszen ekkor még nem volt ismert a hűtő és a fagyasztó. Sőt! Elektromos áram sem volt. A tárolási nehézség miatt a fagyi luxuscikknek számított, és csak a gazdagok jutottak hozzá.

Magyarországon a 18. században kezdte meg hódítását a fagyi. Azóta megállíthatatlanul tör előre.

A fagylalt egy olyan édesség, ami mindig képes megújulni. A klasszikus ízek mellett megjelennek a kreatív ízharmóniák, így például a gouda sajtos, a céklás, a paradicsomos, a kapros, a sós-túrós, a halas (!), a kaviáros…és még hosszan sorolhatnánk. A fagyihoz néha kevernek pezsgőt, aszút, sört vagy egyéb alkoholt, hogy még vonzóbbá tegyék a fogyasztók számára.  Egyszóval a fagyi ízvilágának semmi sem szab határt. Maximum a fogyasztók ízlése.

 

Kalkulátorunk megmutatja, hogy mennyi kalóriát vihetsz be egy nap. Számold ki ezt is!

 

Bizonyára Te is érezted már, hogy iszol egy jeges italt vagy egy jó nagy kanál fagyit beveszel a szádba, és rád tör egy nagyon erős, görcsös, szúró fejfájás. Majd kis idő múlva, huss, már el is tűnik. Rossz esetben nem tűnik el azonnal, hanem hosszabb, migrén típusú fejfájássá alakul át. Ez bizony az agyfagyás jelensége. Mi történik ilyenkor a szervezetben?

Ez akkor történik, ha a hideg étel vagy ital a szájpadlásunkhoz ér. A hideg lehűti az érintett felületet, és mivel a szájpadlásán nagyon közel van az agyhoz, ezért beindul a szervezet védekezőképessége. Automatikusan bekapcsol a „védjük az agyat” a hidegtől funkció, és az agy lehűlése ellen a szervezet meleg vért pumpál az agy környéki erekbe. Az erek kitágulnak, nyomás keletkezik a koponyában, ami hirtelen fejfájásba torkollik.

 

A csoki és a vanília a legkedveltebb fagyi íz. Két nagy klasszikusként tekinthetünk rájuk. A fagyi ízesítése azonban folyamatosan alkalmazkodik a fogyasztói igényekhez, és azok pénztárcájához is. Íme, néhány izgalmas fagyicsoda. Itt van először is a világítós, foszforeszkálós fagyi. A fagylalt medúzát tartalmaz, és ezért világít. Ahogy csökken a fagyi mennyisége, úgy csökken a gombóc fényereje. Egy világító gombóc ára kb. 50 ezer forint.

Dubai-ban készült egy olyan ínyenc vanília fagyi, ami madagaszkári vaníliát, iráni sáfrányt, és szarvasgombát is tartalmaz. Ha ez nem lenne elég, akkor még lehet növelni a luxust az ehető arany feltéttel, ami a gombóc tetejére kerül. Mindez nagyságrendileg 200 ezer forintunkba kerül.

Egy New York-i étterem úgy gondolta, hogy az eljegyzési gyűrű is a fagylaltkehely része, ezért kerül egy „pohárnyi” fagyi 230-240 ezer forintba. A kehely alapja vanília fagyi, melyet ehető aranylapocskák díszítenek. De van még benne sorbet, macaron és brownie is. Így már szinte teljesen megéri kedvesünk kezét egy ilyen költeménnyel megkérni.

 

Milyen fagyi lennél?
FAGYI TÍPUS KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: