Gabonák és hüvelyesek glikémiás index táblázata - kalkulátor
Gabonafélék és hüvelyesek glikémiás indexe kalkulátor
A glikémiás index egy olyan számérték, mely azt fejezi ki, hogy egy adott élelmiszer szénhidrát tartalma hogyan, milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben. Ha tudományosabban szeretnénk megfogalmazni, akkor a glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét mutatja meg a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz viszonyítva és mindezt százalékban (%) kifejezve. Különösen fontos odafigyelni az egyes élelmiszerek glikémiás indexére a fogyókúrázóknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kalkulátorunk segítségével az egyes gabonafélék (pl. búzaliszt, rizs, árpagyöngy stb.) és hüvelyesek (pl. sárgaborsó, lencse, bab stb.) glikémiás indexét tudod megnézni, és szöveges értékelést is adunk hozzá.
Szólj hozzá Te is!