Ha többen utaztok számold ki az egy főre eső benzin költséget!

Üzemanyag költség szétosztása kalkulátor - Utasonként mennyi benzinpénz jut?

Többen utaztok egy autóval valahová? Szeretnétek szétdobni egymás között a benzinköltséget? Kalkulátorunk segítségével ez most gyorsabb lesz! Add meg a gépkocsi átlagfogyasztását, a tankolt üzemanyag (dízel vagy benzin) literenként árát, add meg a megtett út hosszát kilométerben és azt is, hogy hányan vagytok az autóban, azaz hány részre kell elosztani az üzemanyag költséget. Ha mindent megadtál, akkor nyomd meg a SzámoldKi gombot és a kalkulátor kiszámolja az egy főre jutó benzinköltséget.

1. Vásárolj üzemanyagot okosan!

Magyarországon az üzemanyag árak között akár 20-30 Ft-os különbség is megfigyelhető egyes benzinkutak között. Ha ezt matematikailag közelítjük, akkor ez azt jelenti, hogy egy 350 Ft-os literenkénti ár esetén ez akár 6-10%-os eltérést jelent! Erre érdemes odafigyelni, hiszen egy teljes tank üzemanyag esetén a különbség már ezres nagyságrendű is lehet!

2. Vezess energia-takarékosan!

Kerüld el az agressszív vezetési stílust, mert igen sokba kerül! A hirtelen fékezések és a padlógázas gyorsítások falják az üzemanyagot. (A legtöbb új autóban már komputer mutatja a pillanatnyi fogyasztást, ezzel is segítve a sofőrt a gazdaságos vezetésben.)

3. Ha nem muszáj, ne használd a légkondit! Elemzések szerint a klíma használata akár 13-21%-kal is növelheti az autó fogyasztását! Ezt ha lefordítjuk az üzemanyag árakra azt jelenti, hogy ha megy a klíma, akkor a 350 Ft-os üzemanyag (ugyanakkora útszakasz megtételekor) olyan mintha, 390-420 Ft-ért vetted volna... :(

4. Ne húzd le az ablakot! A lehúzott ablak is növeli a gépkocsi fogyasztását. Ha teheted inkább használd a belső ventillációt (ne a klímát!).

5. Lehetőleg ne használjon tetőcsomagtartót! Ha lehetőség van rá, a csomagokat a gépjármű belsejében helyezze el, mert a tetőcsomagtartó (bármennyire is professzionális kialakítású) nagyban növeli a légellenállást, ezzel a fogyasztást.

Nagy-Britanniában az alábbi 10 autó lett 2015-ben a legkevesebbet fogyasztó gépkocsi típus:

  • 1. Peugeot 208 1.6 Blue HDi
  • 2. Peugeot 308 Blue HDi
  • 3. Vauxhall Corsa 1.3 CDTi
  • 4. Volkswagen Golf BlueMotion
  • 5. Kia Rio 1.1 CRDi
  • 6. Renault Clio 1.5 dCi
  • 7. Skoda Octavia Greenline
  • 8. Ford Fiesta Econetic
  • 9. Vauxhall Corsa 1.3 CDTi
  • 10. SEAT Leon Ecomotive
Üzemanyag költség szétosztása kalkulátor - Utasonként mennyi benzinpénz jut?
Ha többen utaztok számold ki az egy főre eső benzin költséget!
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: