Matematikai fejtörő

Gyök alatt x - mennyi az x?

Matematikai feladványunk megoldásához emlékezned kell arra, hogy mi is az a négyzetgyökvonás. A matematikában a négyzetgyökvonás egy egyváltozós matematikai művelet, a négyzetre (második hatványra) emelés megfordítása, fordítottja. Ugye emlélszel még? Ha igen, akkor nem lesz nehéz megoldanod feladatunkat. A helyesnek vélt válasz számértékét írd be a kék üres mezőbe, majd nyomd meg a SzámoldKi gombot a helyes megoldás ellenőrzéséhez. (Nehézségi szint: 3/5)

A feladat megoldásához célszerű lehet abból kiindulni, hogy: két (feltehetően egész) szám összege adja ki végeredményképpen a 15-öt.

Érdemes tehát megvizsgálni azokat a számokat, melyek egyjegyű egész számok négyzetre emelésével jönnek ki.

1x1=1

2x2=4

3x3=9

4x4=16

5x5=25

6x6=36

7x7=49

8x8=64

9x9=81

Ha jól megnézzük az így kapott "négyzetszámokat", akkor azt a két számot kell megkeresni, melyek között a különbség pontosan 15.

Ez a két szám a: 49 (amely a 7 második hatványa) és a 64 (amely a 8 második hatványa). 

Azaz a feladványunkra a helyes válasz az, hogy: 

X = 49

Szeretnék még hasonló gondolkodtató feladatot!

SzámoldKi.hu oldal azzal a céllal jött létre, hogy hasznos kalkulátorokat fejlesszen olvasóinak, melyek segítségével könnyen kiszámolhatnak olyan dolgokat, melyhez komolyabb utánjárás, vagy szakmai háttér szükséges. A kalkulátorokat a főoldalunkon kategóriák szerint csoportosítottuk, de intelligens keresőnk segítségével is könnyen megtalálhatod a Neked szükséges kalkulátort.

Legnépszerűbbek:

Mennyibe kerül a villamos energia (1 kwh) Magyarországon?

Lottó számok kalkulátor - minden lottótípusra

Magas, alacsony, vagy ideális a vérnyomásom?

stb.

A kalkulátorokon túl játékos feladványokat, matematikai kvízeket, gondolkodtató és vicces rejtvényeket is találsz a SzámoldKi.hu oldalán IDE kattintva. 

Gyök alatt x - mennyi az x?
Matematikai fejtörő
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: