Irodalom tudás kalkulátor

Hányast kapnál irodalomból, ha 6. osztályos lennél?

Szeretnéd tesztelni irodalomtudásodat? Kíváncsi vagy, hogy hányast kapnál az általános iskola 6. osztályos irodalom tananyagból? Tesztünk segítségével most megtudhatod, mire emlékszel még!

Fazekas Mihály 1804-re lett készen a Lúdas Matyi első kéziratával, mely az író tudta nélkül terjedni kezdett, hiszen a történet tetszett az olvasóknak.

1815-ben a Bécsben tanuló Kerekes Ferenc későbbi debreceni professzor a szerző személyét nem ismerve adta ki névtelenül a Lúdas Matyit. Fazekas levélben tiltakozott a kiadás ellen, a szerző átdolgozta a művet, és a saját neve alatt jelentette meg: 1817-ben Bécsben. Műve előszavában utal a plágiumra.

forrás: wikipédia

Vörösmarty Mihály 1836-ban írta meg versét, amely az Auróra nevű almanachban jelent meg 1837-ben. A költeményre  Egressy Béniírt zenét 1843-ban, amikor annak megzenésítésére Bartay András nemzeti színházi igazgató pályadíjat tűzött ki. A mű ősbemutatójára 1843 május 10-én került sor a Nemzeti Színházban. A Szózatot második himnuszunknak is nevezik. Sokáig vita tárgya volt, hogy a Himnusz vagy a Szózat legyen a nemzeti himnuszunk.

forrás: wikipédia

Próbáld ki tudásodat a többi általános iskolai irodalom-tananyagból is. Most kiderül, hányasra vizsgáznál 5. osztályban7. osztályban vagy 8. osztályos tanulóként

Sok sikert!

Hányast kapnál irodalomból, ha 6. osztályos lennél?
Irodalom tudás kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: