Pislogás száma és időtartama kalkulátor

Hányat pislogtál eddig életed során?

A pislogás alapvetően arra szolgál, hogy megvédje a szemet a káros külső hatásoktól, irritációtól. Mindezt úgy teszi, hogy az un. könnymirigy nedvességet (könnyet) termel folyamatosan, mely a szemhéj pislogása révén lemossa és - baktériumölő hatása miatt - megvédi a szemgolyót. Hányat pislog egy ember egy perc alatt, egy óra vagy akár egy nap alatt? Hányat pisloghattál eddig életed során? Kalkulátorunk - tudományos kutatások eredményét felhasználva - megmutatja most Neked ezt a számot.

Számos kutatás tanulmányozta már az emberi pislogást, és arra vonatkozóan is több kísérlet volt, hogy kiderítsék: van e jelentős különbség a férfiak és a nők pislogási szokásai között?

Egyes tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy a hölgyek közel kétszerannyit pislognak, mint a férfiak, de ennek ellentmond az a kutatási eredmény, amely nem talált szignifikáns különbséget a két nem átlagos pislogási adata között.

Amiben egyetértenek a kutatók, az az, hogy azok a hölgyek, akik (orális) fogamzásgátlót szednek, jelentősen (közel 30%-kal) többet pislognak a többiekhez képest. Ennek okát egyelőre nem sikerült az orvosoknak tisztázniuk.

forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Blinking

Laboratóriumi (zárt, szabályozott, ellenőrzött körülmények között ahol semmi sem zavarja meg a kísérleti alanyokat és azok szemét) környezetben egy ember átlagosan percenként 10-szer pislog.

Nem laboratóriumi környezetben (ahol a szemet számos külső hatás érheti) két pislogás között általában 2-10 mp telik el. 

Megfigyelhető viszont az is, hogy ha a szemünkkel egy bizonyos tárgyra huzamosabb ideig fókuszálunk (pl. a leggyakoribb eset, hogy egy könyvet olvasunk, vagy a telefonunk kijelzőjét bámuljuk egy játék közben) akkor jelentősen lecsökken a pislogások száma, amely ekkor percenként 3-4 pislogás is lehet. 

Ekkor könnyen szembesülünk az un. szemkiszáradással, mely a szem gyors elfáradásához vezethet.

Hányat pislogtál eddig életed során?
Pislogás száma és időtartama kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: