Befektetés áttekintő kalkulátor

Jó helyen van a befektetésed?

Kamat, hozam, árfolyamnyereség, osztalék… - mind vonzó tud lenni, ha a pénzünket szeretnénk befektetni egy időre. Kötvények, részvények, befektetési alapok, tőzsde, opciók, határidős ügyletek, deviza, arany… - megannyi lehetőség, mely mind arra vár, hogy fialtassuk pénzünket. A bankok, brókercégek, biztosítótársaságok, alapkezelők pedig sok-sok bonyolult befektetési terméket kínálnak nekünk, hogy választani is nehéz. A Te pénzed biztos, hogy jó helyen van? Kalkulátorunk segítségével ezt most könnyen ellenőrizheted. Eredményként jó tanácsokat kapsz.

A személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény 65.§ (1)bekezdés b) pontja alapján kamatjövedelemnek minősül:

- a nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a tőkepiaci törvény szerinti hitelviszonyt megtestesítő értékpapír (pl. a magyar állampapírok), valamint a

- kollektív befektetési értékpapír (pl. befektetési jegyek) kamata és/vagy hozama valamint a beváltáskor, visszaváltáskor, átruházáskor elért bevételből (kivéve a kollektív befektetési értékpapír tőzsdei átruházását) az árfolyamnyereségre irányadó rendelkezések szerint megállapított rész (visszaváltási ár - beszerzési ár - járulékos költségek).

A kamatjövedelem utáni adó mértéke a hatályos Szja tv. alapján 2016. január 1-jétől 15% (és nem változott 2017-ben sem). 

2013. augusztus 1-től a kamatjövedelmet, illetve a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, és a befektetési jegyek hozamát 6% EHO is terhelte, kivéve az EGT állam által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok után keletkezett kamatjövedelmet és azon befektetési jegyen keletkezett kamatjövedelmet, amely a kezelési szabályzata szerint legalább 80%-ban a fenti értékpapírokba fekteti a vagyonát.

Eltörölték a kamatjövedelmek után fizetendő EHO-t 2017-től

2017 január 1-től a kamatjövedelmet terhelő 6%-os mértékű EHO-t eltörölték, így megtakarításaink hozama után már EHO-t nem kell fizetni, kizárólag a 15% mértékű kamatadót vonják le.

A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) lényege, hogy a befektetésekre vonatkozó 15%-os kamatadóra, valamint az osztalékadóra vonatkozó adófizetési kötelezettség kedvezőbbé tehető (sőt teljesen elkerülhető), ha TBSZ-re helyezi el befektetéseit, megtakarításait a számlanyitás évét követő 3-5 évig.

Az adó mértéke, ha a befektető a befizetés évét követő:

- 3. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény kedvezően adózik (10%-os adókulcs),

- 5. év végéig a befektetett összegből nem vesz ki, úgy a növekmény nem adózik (0%-os adókulcs).

A számlanyitás évét követő 3. év vége előtti kivét esetén kedvezményes adózás nem vehető igénybe, a növekmény után 15%-os kamatadót kell fizetni. Kivét esetében a teljes számla és a kedvezmény is megszűnik - kivéve ha az a számlanyitás évét követő 3. év végén történik.

Szakértői segítséget ide kattintva kérhet, valamint a TBSZ számla megnyitásában is segítünk.

Jó helyen van a befektetésed?
Befektetés áttekintő kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: