Mennyibe kerül adott kWh elektromos energia 2024-ben?

Lakossági áram ára, elektromos áram kalkulátor 2024

Áram ára kalkulátor 2024. Mennyibe kerül az elektromos áram a lakosság részére? Rezsicsökkentett kedvezményes áram ára 2523 kWh alatti fogyasztás esetén 2024. Lakossági piaci áram ára a 2523 kWH fölötti fogyasztás esetén. Nappali (A1 és A2 tarifa) áram ára 2024. Éjszakai (B tarifa) áram ára 2024. H tarifa áram ára kalkulátor. B komfort és B Geo áramtarifa ára. Magyarországon jelenleg az alábbi cégek végzik az egyetemes áramszolgáltatást: E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt., ELMŰ Hálózati Kft., MVM Émász Áramhálózati Kft., MVM Démász Áramhálózati Kft., OPUS Titász Áramhálózati Zrt. A lakossági áram ára 2024 kalkulátorunk segítségével most kiszámolhatod, hogy mennyibe kerül 1 kWh villamos energia ára, mely három részből tevődik össze: villamos energia ára + rendszerhasználati díj + 27% ÁFA. ÁRAM ÁRA 2024 KALKULÁTOR működése: válaszd ki az áramszolgáltatót a listából, majd válaszd ki az áram-tarifát, esetleg add meg a kWh mennyiséget is. Végül nyomd meg a SzámoldKi gombot.

Az előrefizetős fogyasztásmérők alkalmazása szélesebb körben, elsők között Angliában terjedt el. Az ott szerzett tapasztalatok alapján jogalkotóink is beemelték az előrefizetős mérővel történő elszámolás intézményét a hazai gyakorlatba - olvashatjuk az ELMŰ honlapján.

Az előrefizetős villanyórák jogi háttere

Az előrefizetős mérőkről a VET (273/2007.(X.19) sz. Kormányrendelet) és a Szociális törvény (1993. évi III. törvény) rendelkezik, amely alapján előrefizetős mérőket kell felajánlani a védendő fogyasztóknak.

Kik a védendő fogyasztók?

A védendő fogyasztók a lakossági fogyasztók azon köre, amelyek külön jogszabályban rögzített tulajdonságaik (szociálisan rászoruló vagy fogyatékkal élő) alapján a villamosenergia ellátásban megkülönböztetett feltételek szerint vehetnek részt.

Kinek lehet előre fizetős villanyórája?

- Azoknak a védett fogyasztóknak, akik hátralékot halmoznak fel, lehetőségük van előrefizetős mérés igénybevételére.

- A két hónapnál hosszabb idejű részletfizetési megállapodás megkötésének feltétele az előrefizetős mérő felszerelése.

Hogyan működik az előre fizetős villanyóra?

A fogyasztásmérő a rendelkezésre álló energia mennyiséget mutatja kijelzőjén, mely a felhasználás mértékében csökken, a 25 kWh értékhatárt elérve figyelmeztető jelzést is ad. A fogyasztásmérőben a rendelkezésre álló energia mennyiségét feltöltő kód vásárlásával lehet növelni. A kódot a mérő kezelőfelületén lévő számbillentyűk használatával, vagy egyéb elektronikus eszközökhöz használt távirányítóval (pl. TV távirányító) lehet a fogyasztásmérőbe betölteni. Az előrefizetős mérőket az ügyfélszolgálati irodákban lehet igényelni, feltöltőkódot pedig a partnerüzletekben lehet vásárolni.

Az előrefizetős mérők alkalmazásának egyéb lehetőségei

- Az Önkormányzatok által meghatározott felhasználók

- Értékesítési szakterület döntése alapján meghatározott felhasználók (hátralékos ügyfelek, bérlakások, nyaralók)

- 2012-től az ELMŰ-ÉMÁSZ előirányozza a 60 napon túli tartozással rendelkező védett (kizárólag szociálisan rászorult) fogyasztók számára az előre fizetős mérők felszerelését.

Fogyasztásmérő hely kialakítása

Előrefizetős mérő felszerelése esetén, a mérő fogadására és kezelésére alkalmas, új mérőhelyet kell kialakítani. Követelmény a fogyasztásmérő szekrénnyel szemben, hogy az elvárt IP és beavatkozásokkal szembeni védelem biztosítása mellett, tegye lehetővé a fogyasztásmérő kezelőfelületének elérését. Ezt általában nyitható kezelőajtóval oldják meg a szekrénygyártók.

Nem szükséges új fogyasztásmérő helyet kialakítani, megfelelő műszaki állapotú meglévő fogyasztásmérő hely esetén, ha a zárpecsétek felhelyezése után is biztosított a fogyasztásmérő kezelő felületének elérése, vagy ha a készülék kezelését a felhasználó távirányítóval megoldja, és erről írásban nyilatkozik.

Az előrefizetős mérők alkalmazásának előnyei

- Megakadályozza a hátralék további felhalmozódását

- Gazdálkodásra ösztönöz

- A fogyasztásmérő felszerelésének költsége nem a fogyasztót terheli

Ha a villanyszámlán szereplő tételeket böngésszük, akkor találkozni fogunk (a nem túl nagy összegű, de mégis minden elszámoláskor a számlán szereplő) un. elosztói alapdíj tétellel.

Mi ez az elosztói alapdíj?

Az elosztói alapdíj azokra a szolgáltatói költségekre - egyebek mellett a vezeték karbantartására, a mérőcserére, leolvasásra - nyújt fedezetet, amelyek függetlenek a fogyasztástól, ezért éves fix díjat állapítanak meg rá az áramszolgáltatók.

Az elosztói alapdíj mértékét kalkulátorunk segtségével tudhatod meg IDE kattintva.

Az erőművi társaságok az általuk megtermelt villamos energiát kereskedőknek és egyetemes szolgáltatóknak értékesítik, amelyek vagy a nagykereskedelmi piacon adják tovább az áramot, vagy a felhasználóknak szolgáltatnak villamos energiát. A villamos energia a termelőtől az átviteli és az elosztó hálózaton keresztül jut el a felhasználóig. Az átviteli, elosztási tevékenységeket különálló társaságoknak kell végezniük, amelyek nem folytathatnak termelési vagy kereskedelmi tevékenységet.

A hazai piac szerkezete alapvetően 1995 körül alakult ki, amikor a nagyerőművek jelentős részét, az akkori közüzemi szolgáltatókat az elosztó hálózatokkal együtt privatizálták. Jelenleg az erőművek termelésük többségét a Magyar Villamos Művekkel (MVM-mel) kötött megállapodások keretében értékesítik: keretszerződésekkel az egyetemes szolgáltatók számára, bilaterális szerződésekkel és nyilvános kapacitásaukciókon a kereskedőknek. Az elsődleges kereskedői beszerzések jelentős része – a kereskedői szektoron belüli – másodlagos kereskedelmen megy keresztül, mielőtt a felhasználóknak eladnák vagy exportpiacra kerülne.

Sajátos értékesítési kategóriába esik a megújuló és hulladékalapú energiaforrással termelt villamos energia, amelyet a rendszerirányító, a MAVIR Zrt. kötelező átvétel (KÁT) keretében (jogszabályban meghatározott áron, a MEKH által kiadott engedélyben megszabott mennyiségben és időtartamban) köteles megvásárolni a termelőktől. A MAVIR Zrt. kereskedőknek, illetve a szervezett villamosenergia-piacon értékesíti a KÁT keretében értékesített, valamint annak kiegyenlítéséből származó villamos energiát.

forrás: mekh.hu/villamos-energia

Lakossági áram ára, elektromos áram kalkulátor 2024
Mennyibe kerül adott kWh elektromos energia 2024-ben?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: