Mennyi az egyes cukorfélék glikémiás indexe?
Cukrok glikémiás index táblázata - kalkulátor
A glikémiás index egy olyan számérték, mely azt fejezi ki, hogy egy adott élelmiszer szénhidrát tartalma hogyan, milyen gyorsan szívódik fel az emberi szervezetben. Ha tudományosabban szeretnénk megfogalmazni, akkor a glikémiás index (rövidítve: GI) az egyes élelmiszerek vércukoremelő képességét mutatja meg a szénhidráttartalmukkal egyező mennyiségű szőlőcukorhoz viszonyítva és mindezt százalékban (%) kifejezve. Különösen fontos odafigyelni az egyes élelmiszerek glikémiás indexére a fogyókúrázóknak és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kalkulátorunk segítségével az egyes cukorfélék (pl. barnacukor
gyümölcscukor (fruktóz), kókuszcukor, kristálycukor, nádcukor, nyírfacukor (Xilit), méz, szőlőcukor (glükóz), sztívia/stivia) glikémiás indexét tudod megnézni, és szöveges értékelést is adunk hozzá.
Szólj hozzá Te is!