Nem matematikai feladvány

Mennyi ötödfél évszázad?

Feladványunk nem matematikai probléma, így ne is akarj nagyon belegabalyodni a matematikai műveletekbe. Inkább gondolj arra, hogy mennyi is a másfél. És akkor mennyi lehet a harmadfél, negyedfél, vagy éppen a feladványunkban is szereplő ötödfél. És ha rájöttél a logikára, akkor már a megoldást gyerekjáték kiszámolni. Válaszodat írd be a kék mezőbe, és a SzámoldKi gomb megnyomása után megmutatjuk, jól gondolkodtál-e.

Mindannyian ismerjük, és használjuk a másfél kifejezést, s bizonyára jó néhányan hallottuk már a harmadfél, negyedfél, ötödfél stb. szavakat is. De merjük-e használni az utóbbiakat? Tudjuk-e, mit értünk például az ötödfél alatt?

Biztos van, aki rávágja, hogy két és felet, talán olyan is akad, aki azt mondja, öt és felet, vagy netán három és felet. Igaza viszont annak lesz, aki a négy és fél mellett kardoskodik. Miért?

Nagyon egyszerűen megértjük, ha megnézzük, miből is jön a másfél kifejezésünk. A fél szót értjük, de az a 'más', az miben más? Ez bizony a második szó rövidülésével keletkezett, és abból ered, hogy a második fél. Azaz az első még egész, de a második már csak fél, azaz másfél. Ugyanígy a harmadfél szavunk arra utal, hogy bár az első kettő még egész, a harmadik már csak fél, azaz összesen kettő és fél.

Innen már adja magát a feladatunk megoldása, hogy az ötödfél évszázad nem más mint 4 egész évszázad és még egy fél évszázad. Ez összesen 450 év.

Hasonló remek rejtvényeket ITT találsz még a SzámoldKi oldalán.

Feladvány ötlet: Molnár István

forrás: http://napinyelvtan.blogspot.co.uk/2013/01/masfel-harmadfel.html

Mennyire vagy jó matekból? Ez nem egy nehéz feladat, de figyelj, mert - bár nagyon könnyűnek tűnik - mégis van benne két csavar is! Semmi turpisságra nem kell gondolni, csak a matematika alapjait kell ismerni a helyes megoldáshoz.

Sikerült megoldanod?

Ide kattintva ellenőrizheted a megoldásod helyességét. 

Emlékszel még matematika óráról a négy alapművelet számítási sorrendjére? Meglepő hogy hányan nem tudják a választ erre az egyszerű feladatra.

A feladványt ITT éred el. 

Mennyi ötödfél évszázad?
Nem matematikai feladvány
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: