Tej fogyasztás kalkulátor

Mennyi tejet fogyasztok?

A tej élet, erő, egészség! - legalábbis valamikor ez volt a jól ismert szlogen, mely a mindennapi tejfogyasztásra igyekezett ösztönözni mindenkit. Napjainkban viszont nagyon megosztott az orvostársadalom és a táplálkozási szakértők is arról, hogy milyen a tej élettani hatása. Az elmúlt évek statisztikáit figyelve látható, hogy folyamatosan csökken Magyarországon a tejfogyasztás. És Te hogy állsz ezzel? Kalkulátorunk segítségével megtudhatod.

A pasztörizálás egy, az élelmiszeriparban használt technológia, melyet a tejiparon kívül még a borászatban, és a sörkészítésnél is alkalmaznak. A cél minden esetben ugyanaz: növelni az adott élelmiszer eltarthatóságát, és biztonságossá tenni a fogyasztásukat a mikroorganizmusok elpusztításával.

Az eljárást Louis Pasteur fejlesztette ki 1862-ben.

A tejet, a pasztörizálási folyamata során felhevítik 71 Celsius fokra, és 15 másodperc hevítés után gyorsan visszahűtik. Ezzel a folyamattal pont annyi mikroorganizmus pusztul el, ami már biztonságossá teszi számunkra a tejfogyasztást, nem okoz fertőzést vagy betegségeket, és a tej minősége sem romlik. 

Egyre bővül azon tejtermékek köre, melyen a „laktózmentes” felirat olvasható. De miért kell valaminek laktózmentesnek lennie? A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia világviszonylatban a felnőtt népesség 75%-át érintő betegség, magyarországi viszonylatban a lakosság kb. 30%-át érinti.

Azok a betegek, akik laktózérzékenyek, nem képesek lebontani a tejtermékekben lévő cukrot, mert szervezetükben nem található meg vagy nagyon alacsony a laktáz enzim, ami a tejcukor lebontásáért lenne felelős. 

A megemésztetlen tejcukor így a belekbe kerül, és ott gázképződést indukál, ami hasgörcsöket, hasmenést okoz. Számukra készülnek a laktózmentes termékek, de laktózbontó enzim tablettával is csökkenthetőek a tünetek. A laktózintolerancia lehet veleszületett vagy szerzett betegség is.

Már az ókorban is hajkurászták a hölgyek a szépség titkát. Nofretete és Kleopátra szépség-eszköztárásban is megjelent a tej, mint szépítő elixír. Rendszeresen szépültek egy kád (szamár)tejben, ha épp úgy volt  kedvük.

Napjainkban is gyakori, hogy a kozmetikumok alapja a tehéntej, de gyakran találkozhatunk kecsketejes szappanokkal, és kozmetikumokkal is.

A tej növeli a bőr védőrétegét a savakkal szemben, feszesít, fertőtlenítő hatása van, és visszaadja a természetes rugalmasságot.

Száraz bőrre alkalmazhatsz tejes-mézes fürdőt. Fáradt szemre kiváló a tejes-teás oldattal való borogatás. Korpás haj kezelésére pedig megoldást jelenthetnek a tej alapú samponok. 

Mennyi tejet fogyasztok?
Tej fogyasztás kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: