Milyen tojást vettem egyáltalán?
Tojás kódfejtő kalkulátorunk most segít megfejteni a jelöléseket, és bízunk benne, hogy a jövőben Te is jobban odafigyelsz majd, hogy milyen jelölésű tojást vásárolsz magadnak és a családodnak.
Első fontos lépés, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek. Ha a hűtőből vesszük ki közvetlenül, akkor esélyes, hogy nem járunk sikerrel. A tojáshab készítése előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből a felhasználásra váró tojásokat.
Második fontos szabály, hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön tojássárgája a felezésnél.
Harmadszor, minden esetben alaposan letisztított eszközökkel dolgozz, amelyek zsírmentesek. Ezek után következhet csak maga a művelet.
A habverés alkalmával – legyen az gépi vagy kézi habverés – levegőt juttatunk a tojásfehérjébe. Sok-sok kicsi buborék kerül bele, amitől „felpuffad” és habbá alakul át. Akkor lesz jó minőségű a hab, ha ezek a légbuborékocskák apró méretűek és elegendő mennyiségű van belőle. Vigyázat! Ha túl sok buborékot juttatunk be, akkor is széteshet a hab.
Gépi habverővel kb. 3-6 perc alatt, kézi habverővel kb. 15-20 perc alatt állítható elő a tökéletes állag.
Több háziasszony használ praktikákat habverés közben. Egyesek cukrot, citromot vagy ecetet adagolnak a habverés félidejénél a tojásfehérjéhez.
Cukor hozzáadásával a hab kifényesedik, az ecettel és a citromlével készült hab pedig sokkal tovább megtartotta fix állagát, mint az e nélkül készült hab. Vigyázzunk az adagolásnál. Pár csepp vagy egy kiskanálnyi elég belőlük.
Ha végre sikerült kemény habot varázsolnunk, de még a süteményünk megkívánja, hogy tovább dolgozzunk a habbal, pl. liszttel kell összekeverni vagy a tojássárgájával, akkor legyünk nagyon kíméletesek, és gépi habverő helyett fogjunk egy (fa)kanalat, és azzal próbáljuk meg „törésmentesen” összekeverni a hozzávalókat.
Legyen szó bármilyen színű héjról, teljesen megfelel mindegyik tyúktojás a kedvenc tojásételünk vagy süteményünk elkészítéséhez.
Ott van például a strucctojás. Egy strucctojás kb. 1,3-1,5 kg-ot nyom és 23-25 átlagos tyúktojásnak felel meg. A tojáshéja is igazodott ehhez a mérethez, és 2-3 milliméter vastagságot is elérhet. A kis struccnak épp ezért nagyon erős nyakizmai vannak, hogy ezt a vastag héjat fel tudja törni, ha elérkezett az idő.
Ritkaság és gasztro-élvezeti cikk a fürjtojás. A fürjtojások 15-17 grammot nyomnak összesen, így kb. negyed-, ötöd akkorák, mint az átlagos tyúktojások.
Szólj hozzá Te is!