Tojás fogyasztás kalkulátor

Mennyi tojást fogyasztok?

A tojást egyre több támadás éri mostanában: a szakemberek között komoly szakmai vita van a tojás koleszterin-szintre gyakorolt hatásáról. Mindenestre a számok, statisztikai adatok magukért beszélnek: a 2000-es évek elejétől folyamatosan csökken Magyarországon az egy főre jutó tojásfogyasztás. És Te hogy állsz ezzel? Kalkulátorunk segítségével megtudhatod.

Az étkezési célú tojásokat az uniós és a hazai jogszabályok előírása szerint  kötelező megjelölni. A forgalomban lévő tojások héján található betű-szám kódok jelentésével  mégis nagyon sokan nincsenek tisztában.

Milyen tojást vettem egyáltalán?

Tojás kódfejtő kalkulátorunk most segít megfejteni a jelöléseket, és bízunk benne, hogy a jövőben Te is jobban odafigyelsz majd, hogy milyen jelölésű tojást vásárolsz magadnak és a családodnak.

Első fontos lépés, hogy a tojások szobahőmérsékletűek legyenek. Ha a hűtőből vesszük ki közvetlenül, akkor esélyes, hogy nem járunk sikerrel. A tojáshab készítése előtt 20-30 perccel vegyük ki a hűtőből a felhasználásra váró tojásokat. 

Második fontos szabály, hogy a tojásfehérjébe ne kerüljön tojássárgája a felezésnél. 

Harmadszor, minden esetben alaposan letisztított eszközökkel dolgozz, amelyek zsírmentesek. Ezek után következhet csak maga a művelet. 

A habverés alkalmával – legyen az gépi vagy kézi habverés – levegőt juttatunk a tojásfehérjébe. Sok-sok kicsi buborék kerül bele, amitől „felpuffad” és habbá alakul át. Akkor lesz jó minőségű a hab, ha ezek a légbuborékocskák apró méretűek és elegendő mennyiségű van belőle. Vigyázat! Ha túl sok buborékot juttatunk be, akkor is széteshet a hab. 

Gépi habverővel kb. 3-6 perc alatt, kézi habverővel kb. 15-20 perc alatt állítható elő a tökéletes állag. 

Több háziasszony használ praktikákat habverés közben. Egyesek cukrot, citromot vagy ecetet adagolnak a habverés félidejénél a tojásfehérjéhez. 

Cukor hozzáadásával a hab kifényesedik, az ecettel és a citromlével készült hab pedig sokkal tovább megtartotta fix állagát, mint az e nélkül készült hab. Vigyázzunk az adagolásnál. Pár csepp vagy egy kiskanálnyi elég belőlük.  

Ha végre sikerült kemény habot varázsolnunk, de még a süteményünk megkívánja, hogy tovább dolgozzunk a habbal, pl. liszttel kell összekeverni vagy a tojássárgájával, akkor legyünk nagyon kíméletesek, és gépi habverő helyett fogjunk egy (fa)kanalat, és azzal próbáljuk meg „törésmentesen” összekeverni a hozzávalókat. 

Legendák szólnak arról, hogy a fehérhéjú tojásban nincs annyi vitamin, mint a sötétebb, barnás tojáshéjú tojásokban. Csakhogy semmi összefüggés nincs a vitamintartalom és a szín között.  Egyedül a tojók fajtája határozza meg, hogy milyen lesz a tojáshéj. A fehér tyúkok fehér héjú tojást, a sötétebb, barna tyúkok, barna héjú tojást tojnak. 

Legyen szó bármilyen színű héjról, teljesen megfelel mindegyik tyúktojás a kedvenc tojásételünk vagy süteményünk elkészítéséhez. 

Tyúktojás esetén beszélhetünk S-es (52 gramm alatt), M-es (53-63 gramm), L-es (64-73 gramm), és XL-es (74 gramm felett) méretű tojásokról. Ezekkel a tojásokkal naponta találkozunk a boltokban. Mi a helyzet az általunk ritkábban használt, de jóval kisebb vagy nagyobb méretű tojásokkal? 

Ott van például a strucctojás. Egy strucctojás kb. 1,3-1,5 kg-ot nyom és 23-25 átlagos tyúktojásnak felel meg. A tojáshéja is igazodott ehhez a mérethez, és 2-3 milliméter vastagságot is elérhet. A kis struccnak épp ezért nagyon erős nyakizmai vannak, hogy ezt a vastag héjat fel tudja törni, ha elérkezett az idő. 

Ritkaság és gasztro-élvezeti cikk a fürjtojás. A fürjtojások 15-17 grammot nyomnak összesen, így kb. negyed-, ötöd akkorák, mint az átlagos tyúktojások. 

Mennyi tojást fogyasztok?
Tojás fogyasztás kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: