Áram ár kalkulátor az egyes áramszolgáltató társaságoknál 2023

Mennyibe kerül egy kWh elektromos áram 2023-ban?

Kíváncsi vagy, hogy mennyibe kerül az általad elfogyasztott elektromos áram 1 kilowattórája? Az ár attól is függ, hogy melyik áramszolgáltató (Nemzeti Közművek - NKM Áramszolgáltató Zrt. új nevén MVM Next Zrt., E.ON, ELMŰ-ÉMÁSZ) ügyfele vagy, valamint attól is, hogy nappali (A1 és A2 díjszabás) vagy éjszakai áramot (B) fogyasztasz. Az adatok megadása után kalkulátorunk segítségével megtudhatod a 2023 évi aktuális áram tarifákat. Az árak tartalmazzák az elektromos energia díját, az un. rendszerhasználati díjat és az ÁFA-t is. Az un. elosztói alapdíj nem a fogyasztás függvénye (az egy fix éves díj alapján kerül számlázási időszakonként kiszámlázásra) így azt kalkulátorunk nem mutatja.

Ha a villanyszámlán szereplő tételeket böngésszük, akkor találkozni fogunk (a nem túl nagy összegű, de mégis minden elszámoláskor a számlán szereplő) un. elosztói alapdíj tétellel.

Mi ez az elosztói alapdíj?

Az elosztói alapdíj azokra a szolgáltatói költségekre - egyebek mellett a vezeték karbantartására, a mérőcserére, leolvasásra - nyújt fedezetet, amelyek függetlenek a fogyasztástól, ezért éves fix díjat állapítanak meg rá az áramszolgáltatók.

Az elosztói alapdíj mértékét kalkulátorunk segtségével tudhatod meg IDE kattintva.

Az erőművi társaságok az általuk megtermelt villamos energiát kereskedőknek és egyetemes szolgáltatóknak értékesítik, amelyek vagy a nagykereskedelmi piacon adják tovább az áramot, vagy a felhasználóknak szolgáltatnak villamos energiát. A villamos energia a termelőtől az átviteli és az elosztó hálózaton keresztül jut el a felhasználóig. Az átviteli, elosztási tevékenységeket különálló társaságoknak kell végezniük, amelyek nem folytathatnak termelési vagy kereskedelmi tevékenységet.

A hazai piac szerkezete alapvetően 1995 körül alakult ki, amikor a nagyerőművek jelentős részét, az akkori közüzemi szolgáltatókat az elosztó hálózatokkal együtt privatizálták. Jelenleg az erőművek termelésük többségét a Magyar Villamos Művekkel (MVM-mel) kötött megállapodások keretében értékesítik: keretszerződésekkel az egyetemes szolgáltatók számára, bilaterális szerződésekkel és nyilvános kapacitásaukciókon a kereskedőknek. Az elsődleges kereskedői beszerzések jelentős része – a kereskedői szektoron belüli – másodlagos kereskedelmen megy keresztül, mielőtt a felhasználóknak eladnák vagy exportpiacra kerülne.

Sajátos értékesítési kategóriába esik a megújuló és hulladékalapú energiaforrással termelt villamos energia, amelyet a rendszerirányító, a MAVIR Zrt. kötelező átvétel (KÁT) keretében (jogszabályban meghatározott áron, a MEKH által kiadott engedélyben megszabott mennyiségben és időtartamban) köteles megvásárolni a termelőktől. A MAVIR Zrt. kereskedőknek, illetve a szervezett villamosenergia-piacon értékesíti a KÁT keretében értékesített, valamint annak kiegyenlítéséből származó villamos energiát.

forrás: mekh.hu/villamos-energia

Mennyibe kerül egy köbméter lakossági földgáz?

A magyarországi teljes lakossági földgáz-szolgáltatás 2016-tól egy kézbe, a FŐGÁZ-hoz került. A gázszámlában fizetendő gázdíj nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ (azaz, hogy mennyi köbméter fogyasztást mértünk a gázórán), hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni.

Így a gázszolgáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a gázszámlában a következő képlettel:

Gázdíj [Ft] = Gáztechnikai normál térfogata [m3] x Gáz fűtőértéke [MJ/m3] × Energia egységára [Ft/MJ].

Kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hogy az egyes szolgáltatási területeken hány forintba kerül egy köbméter (illetve egy megajoule, MJ) gáz, és azt is, hogy mennyi a gázszolgáltatás éves alapdíja.

Gáz árak Magyarországon 2019 kalkulátor ITT. 

Mennyibe kerül egy kWh elektromos áram 2023-ban?
Áram ár kalkulátor az egyes áramszolgáltató társaságoknál 2023
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: