KUTYABOLDOGSÁG KALKULÁTOR

Mennyire boldog a kutyám?

Minden kutyatulajdonos tudja, hogy gazdinak lenni jó. Azt is tudjuk, hogy mennyire dühösek tudunk lenne egy szétrágott cipő vagy bútor láttán. És azt is tudjuk, hogy a következő pillanatban már nem is haragszunk igazán, mert "olyan cukin néz" a bűnös eb. De vajon boldog mellettünk a kutyánk? Szeret velünk élni, nálunk lenni? Kalkulációnk segít erre a kérdésre választ adni.

Szeretnéd átszámítani a kutyád korát emberi évekre? Ez nem is olyan könnyű feladat, hiszen NEM igaz az a közhiedelemben elterjedt állítás, hogy 1 kutyaév = 7 emberi évvel.

Az átszámításhoz egy jóval bonyolultabb algoritmusra van szükség, de Neked könnyű dolgod van, hiszen a SzámoldKi.hu oldalon erre is találhatsz megfelelő kalkulátort.

Ahogyan védjük gyermekeinket, és magunkat, úgy kedvenceinket is óvni kell a kullancsoktól. Végzetes következménnyel is járhat a kullancs-csípés. Főleg akkor van kitéve a kutyus a parazitáknak, ha erdőben, réten sétálunk vele.

A leggyakoribb, kullancs által okozott betegség a babesiosis, ami a kullancs nyálával kerül a kutya (gazdatest) szervezetébe. Elég hosszú ennek a fertőzésnek a lappangási ideje, akár több hét is lehet, mire felfigyelünk az étvágytalanságra, a lázra, esetleg az addig aktív kutya passzivitására. Kullancs-csípése utaló jel, ha kutyusunk vizelete sárgából, barna színűvé változik. Önmagában ezek a tünetek is problémát okoznak, de ezen felül súlyos szövődményekkel is számolni lehet. Például idegrendszeri megbetegedés, vesekárosodás vagy autoimmun betegség.

Vagyis a megelőzés a legfontosabb, ha el szeretnéd kerülni, hogy kedvenced ilyen vagy olyan módon a kullancs tápláléka legyen. Minden nagy séta után vizsgáld át kutyusod testét. Ha találsz benne kullancsot, azt mihamarabb távolítsd el vagy kérd meg az állatorvost, hogy ő szedje ki. Ezen kívül ott vannak a kullancs-csípés elleni védőoltások, nyakörvek, melyek szintén hozzásegítenek ahhoz, hogy hosszú ideig legyél egy boldog és egészséges kutyus gazdája.   

Ha egy kiskutyának nem adunk játékot, akkor előbb vagy utóbb a nagy unalomban előkerül a gazdi papucsa, bőrcipője, táskája, kanapéja, a gyerek kedvenc kabalája, és a kis kedvenc martalékává válik pár órán (percen?) belül. Szóval elemi érdekünk, hogy lekössük a kis eb figyelmét.

Játszani nemcsak a bébi kutyusok, hanem a szüleik és az idősebb kutyusok is nagyon szeretnek. De mivel szeret legjobban játszani a kutya? A kérdés úgy helyes, hogy kivel szeret. Mert bizony a kutyának a legjobb játszópartnere a gazdája. A játék növeli a gazdi-kutyus kötődést, fejleszti a kutyát, levezetni a feszültséget, és nem utolsó sorban a gazdinak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget biztosít. A mozgás sport értékéről nem is beszélve.

Nyilván nem tudunk mindig a kutyával játszani, ezért arra is gondolnunk kell, hogy milyen játékot szerezzünk be neki, ha magára hagyjuk. Semmiképp se vegyünk könnyen szétrágható, „olcsó” játékot. Ezek darabajait hajlamosak lenyelni a kutyák, és csak abból csak a baj van. Törekedjünk a tartósságra.

Nézzük meg azt is, hogy játék ne tartalmazzon üveggyapotot, és ne legyenek olyan részei, melyeket a kutya könnyen lerághat. Gumi játékok esetén csak a természetes gumi alapanyagot keressük, és kerüljük a mesterséges gumikat.

A rágható játékok jótékony hatással vannak a rágóizmokra, az ínyekre, és a fogak fogkőmentesítésében is segítenek. Ezekkel a módszerekkel tanán van esély arra, hogy a kedvenc bőrcipőnk nem lesz a kutyus következő prédája. 

Azt tudjuk, hogy férfi és nő között igen ritka az „érdekmentes” barátság, és általában egyik fél többet akar a másiktól. De vajon kutya és macska között létezik harmonikus kapcsolat?

Biztosan láttunk már egy szőnyegen alvó kutyát és macskát, akik meglehetősen jól megvoltak egymással. Tényleg van ilyen. Főleg akkor, ha kiskorukban összeszoktak, és együtt nőttek fel.

Alapvetően a kutya mindig is prédát fog látni egy idegen macskában, és hajtja a vadászösztön, hogy elkapja.

Egyes kutatások szerint egy nyelvi félreértés okozza a kutya-macska harcot. A cica dorombolását a kutya úgy „hallja”, mintha morgás lenne, és ugye a morgás a kutyáknál a veszély, és a támadás előtti jelzés. Ez az a pont, ami véget vet egy idegen kutya-macska barátságnak.

Az együtt felnövő kedvencek persze értik egymás nyelvét (dorombolását), és jó barátságban élhetnek egymással.

 

Mennyire boldog a kutyám?
KUTYABOLDOGSÁG KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: