Chili paprika erősség kalkulátor

Mennyire csípős a chilid?

Napjainkban a chili egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sokan nem is gondolják, hogy a chili paprikák erőssége nagyon széles skálán mozog. Nem mindegy ezért, hogy melyik chilit használjuk ételeink ízesítésére. Kalkulátorunk segítségével megtalálhatod a megfelelő erősségű paprikát.

A Chili paprikafélék csípősségét a kapszaicin nevű anyag okozza. Ez az anyag a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli. A Scoville heat unit, SHU a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A Scoville skálát, Wilbur Scoville amerikai kémikusról nevezték el, aki 1912-ben először dolgozott ki a kapszaicin mérésére használható eljárást.

A chilik kálciumban gazdagok és sok bennük a C-vitamin, az érett pirosak akár kétszer több C-vitamint tartalmazhatnak, mint a citrusfélék gyümölcsei. A chilik segíthetnek megelőzni a cukorbetegséget, mérsékelik az ízületi gyulladást, a közhiedelemmel ellentétben a chilik segítik az emésztést, és egyes vélekedések szerint javítják az anyagcserét és védelmet nyújtanak bizonyos rákfajták ellen. A szárított chili pedig A-vitamint is tartalmaz.

A világ legerősebb parikája a Carolina Reaper, mely akár a 2 millió SHU értéket is elérheti? Összehasonlításképp a magyar erős paprika körülbelül 20 000 SHU értékkel bír.

Mennyire csípős a chilid?
Chili paprika erősség kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: