Zászló teszt - kezdő szint

Mennyire ismered a nemzeti lobogókat?

Kétperces beugró teszt. Annyi furfang van benne, hogy próbáltunk egymáshoz hasonló zászlókkal megtéveszteni. Sok sikert!

A magyar zászló „őse” egy egyszínű, vörös színű zászló volt még Árpád korában. Sokáig nem is lehetett beszélni egységes magyar zászlóról, hanem minden egyes magyar törzs maga alakíthatta lobogójának, címerének színeit.

A három szín (piros-fehér-zöld) már megjelent Mátyás korában is, de itt egységes nemzeti színekről vagy nemzeti lobogóról még nem beszélhetünk. Az 1848-as forradalomban vált egységes magyar jelképpé a trikolor zászló.

A magyar zászlóban a piros a vért, az életet jelképezi. A fehér a tisztaságra, a becsületességre hajaz, míg a zöld a reménységet és a természet közelségét ábrázolja a magyar lobogón.

A magyar zászló használatát, és annak pontos leírását az Alkotmány rögzíti. 2014. óta március 16-a a magyar zászló és a magyar címer hivatalos napja.

BoKa

A kokárda eredetileg Franciaországból szivárgott be hazánkba és eredetileg ruhadísz funkciót töltött be. Később azonban már politikai és nemzeti jelképpé vált a francia színekből álló kokárda.

Magyarországon az 1848-as forradalom idején vált „divatossá” a kokárda. A trikolór színeket tartalmazó kokárda-viselet azonban feszeget egy nagy kérdést. Mi a helyes színsorrend a kokárda viseléskor? A kokárdát belülről kifelé kell „olvasni’, vagyis a piros szín van legbelül, aztán a fehér, és kívül a zöld.

Mentségünkre legyen mondva, hogy Szendrey Júlia Petőfinek is fordított (belül zöld) kokárdát adott az 1848-49-es forradalom idején.  

BoKa 

A kék alapon arany csillagokkal díszített zászló eredetileg az Európai Tanács jelképe volt. Később vált az Európai Unió hivatalos zászlójává, és egyben Európa jelképévé is. Tervezője Arséne Heitz volt.

Sokáig vitatott volt, hogy hány csillag „ragyogjon” a zászlón. Egyesek azt szerették volna, ha állandó a csillagok száma, míg más csoportok az uniós tagok számával azonosították be a csillagokat. A végső döntés azonban egy politikamentes csillagszám lett, ez pedig a 12 db állandó számú csillag, ami független a tagok számától.

A 12-es szám megjelenik a naptárban, az állatjegyekben, és az órán is. Továbbá a keresztény vallásban is 12 apostolról beszélünk, valamint Mária koronája is 12 csillagból állt… és még bizonyára sokáig lehetne példákat keresni a 12-es számra.

Az EU zászló csillagaira szigorú elhelyezkedési szabályok vonatkoznak. Például minden csillagnak a hegyével felfelé kell állnia, és minden harmadik csillagnak a kör alak vízszintes vagy függőleges tengelyén kell csücsülnie.

BoKa 

Mennyire ismered a nemzeti lobogókat?
Zászló teszt - kezdő szint
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: