TÁPLÁLKOZÁSI KALKULÁTOR

Mennyire táplálkozok egészségesen?

Manapság az egyik diéta hullám a másikat éri - néha egymásnak is ellent mondanak - így nehéz eligazodni, hogy mikor teszünk jót magunkkal. Mi nem is kívánunk igazságot tenni ebben. Azonban vannak bizonyos alapszabályok, melyeket érdemes betartani, ha egészséges(ebb) életmódot kívánunk folytatni. Nézzük, hogy Te mennyire étkezel egészségen!

Barnacukor, fehércukor, nyírfacukor, nádcukor… mennyi féle! Ismerjük meg közelebbről ezeket, hogy tudatosabban vásároljunk legközelebb.

A fehércukor a legismertebb édesítőszerünk. Cukorrépából vagy cukornádból nyerhető ki. A barnacukor, a közhiedelemmel ellentétben, a fehércukor „színesített” változata. Annyiban különbözik a fehér cukortól, hogy egy ún. melasz anyag a cukorban marad, ami barnás árnyalatot és ragacsos állagot biztosít a fehércukornak. Sajnos ugyanolyan mértékben káros a barnacukor túlzott fogyasztása, mint a fehércukoré, mivel a barna cukor is fehércukorból készül.

Aztán ott a nádcukor, ami cukornádból készül, de nem kerül finomítási eljárás alá, így marad benne némi vitamin és ásványi anyag. Ez is barnaszínű, de nem keverendő össze a fent említett, finomított barnacukorral. Árában is látni fogjuk a különbséget. A nádcukor drágább.

A szőlőcukor a másik lehetséges az édesítőnk. Nem szőlőből, hanem krumpliból készül, és már a nyálban feloldódik, így a cukor egyből ki tudja fejteni „gyorsító”, energiabomba hatását. Épp ezért javasolt, hogy a kardió típusú edzések alkalmával mindig legyen nálunk egy-egy szem. Ha leesik a vércukrunk vagy nem bírjuk az iramot, akkor szőlőcukor segít újra lendületet kapnunk.

A nyírfacukor vagy más néven xilit nyírfa kéregből készül, és kis mértékben terheli csak meg a szervezet. Aki nem szokott hozzá a xilit fogyasztáshoz, annak gyakran okoz hasmenést. Óvatosan és fokozatos áttérés javasolt.

A sztívia a fogyókúrázók és az egészségtudatos fogyasztók egyik kedvence, hiszen nem tartalmas kalóriát, és nem terheli meg a szervezetet sem. Nagyon édes és alig kell belőle pár cseppnyi. Negatívum viszont, hogy mellékíze van, ami egyébként pár heti fogyasztás után megszokható és nem csökkenti az ételek élvezeti értékét.

Ha csökkenteni kívánjuk a cukorfogyasztásunkat, akkor kezdjük a napi tea és kávé cukormentes fogyasztásával. Pár hét és észre sem fogjuk venni, hogy kimaradt a cukor. Sőt! Később egy cukrozott kávét megkóstolva meg fogunk lepődni, hogy mennyire „rossz” az íze, és soha többé nem akarunk majd édes kávét inni. Saját tapasztalat. Próbáld ki!

Testsúly kalkulátorunkkal megtudhatod, hogy mennyi az ideális testsúly számodra.

BoKa

Szakértő dietetikusok szerint a halhús az egyik legegészségesebb dolog, amit fogyaszthatunk. Több dolog is alátámasztja ezt az állítást.

Ott van például a halhús vitamintartalma. Igen gazdag A, B és D vitaminban. Ezen felül kimagasló az ásványanyag tartalma is vonzóvá teszi. Tengeri halak a kálium, a foszfor, a magnézium mellett még jódot is tartalmaznak. A tőkehalmáj tele van omega3-mal, ami érrendszerünk „megmentője” lehet, és még a hajunk növekedését is serkenti.

Kalkulátorunk megmutatja, hogy nemednek és korodnak megfelelő-e a vérnyomásod. Ellenőrizd le ezt is!

További előnye a halnak más húsokkal szemben, hogy alacsony a zsírtartalma, ami nem mondható el például a sertésről, amiből többszörös mennyiséget eszünk meg évente.

Egyes kutatások szerint a rendszeres halfogyasztás segít megelőzni a depresszió kialakulását. Nem csoda, hogy mi magyarok általában sötéten látjuk a világot, hiszen nem eszünk halból túl sokat. Az évi halfogyasztásunk 5 kg/ fő évente átlagosan, amivel igencsak hátul kullogunk az EU-s országokhoz képest. További „érdekesség”, hogy halebédünk, halvacsoránk 40%-át is a karácsonyi ünnepek alkalmával fogyasszuk el.

BoKa

Van egy mondás, miszerint reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus. Mit is az egészségtani üzenete ennek?

Együnk többször egy nap, de kis adagokat. Iktassuk be napirendünkbe a tízórait és az uzsonnát. Így akár napi öt étkezésre is szükségünk lehet, ha a megfelelő táplálkozási egyensúlyt tartani szeretnénk.

Már őseink is tisztában voltak azzal, hogy egy bőséges reggeli, amit az étkezések közül a leggazdagabb szénhidrátban, kellően „berúgja” a szervezetünket, hogy hosszú órákon keresztül, és jól teljesítsen. Ahogyan haladunk előre a napban, annál kevesebb étel is elegendő szervezetünknek, így a vacsora legyen csak „koldus vacsora”.

Tízóraira, uzsonnára válasszunk a szezonális zöldségek, gyümölcsök közül.

Ebédre együnk levest, fehér húsokat. Válasszunk köretként salátákat, párolt zöldségeket. Ha rizst akarunk enni, akkor barna rizst fogyasszunk inkább. Főzelékből készítsünk lisztmentesen. Ezt úgy érhetjük el, ha a zöldség egy részét pürésítjük, és saját magával sűrítjük be.

Vacsoránk legyen inkább jelképes, mint valódi fogás.

Fogásaink legyenek bármilyen kis adagok, igyekezzünk azt megfelelő módon és dekoratívan tálalni akár magunknak, akár családunk részére. Hiszen a szemünknek is jól kell laknia, nemcsak a gyomrunknak.

Legyen szó bármelyik napszak étkezéséről, alaposan rágjunk meg minden falatot, hogy az jóllakottság érzés minél hamarabb jusson el az agyunkba, ami megállt tud parancsolni a felesleges habzsolásnak azzal, hogy elküldi a gyomrunknak a „megtelt” jelzést.

Tojás-kalkulátorunk megmutatja, hogy milyen minőségű tojást fogyasztasz. Teszteld le!

BoKa

Mennyire táplálkozok egészségesen?
TÁPLÁLKOZÁSI KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: