Idegesség és szorongás mérő kalkulátor

Mennyire vagy ideges, szorongó típus?

Gyakran érzed magadon az idegesség, stressz tüneteit? Bosszantanak a dolgok vagy éppen fát lehet hasogatni a hátadon? Gyakran kínoz fejfájás vagy gyomorgörcs? Vagy egyéb tüneteket érzel magadon mely az idegesség jele? Kalkulátorunk segítségével most megtudhatod, hogy kell-e aggódnod, és azt is, mi a megoldás a stressz ellen.

A stressz egyik velejárója lehet az alvászavar kialakulása. Bizonyára többen találkoztunk már a jelenséggel, hogy nem bírunk elaludni. Ha mégis elalszunk, akkor egy-két órán belül felkelünk, izzadva ébredünk, kattog az agyunk és nem tudunk nyugvópontra jutni…

Aztán jön a másnapi kóma, koncentráció-csökkenés, ingerlékenység és feszültség. És így tovább folytatódik egyik napról a másik reggelre, és azt vesszük észre, hogy fizikai fájdalmaink vannak, minden betegséget elkapunk, depressziósok vagyunk, és sötétbe borul az egész világ. De mit tehetünk, hogy ne alakuljon ki ez a súlyos állapot?  Adunk néhány tippet az alvászavar otthoni kezelésére, és a stressz-mentesítésre:

1. Mozogj! Az edzéseket nappalra, reggelre időzítsd. A mozgás vezeti legjobban a benned felgyűlt stresszt.

2. Kerüld a koffeines italokat már a délutáni óráktól, és óvatosan bánj a zöld- és fekete teákkal is.

3. A dohányzás nem segíti az éjszakai nyugodt alvást. A legjobb, ha egyáltalán nem dohányzol. Ha mégis, akkor legalább az esti órákra csökkentsd az elszívott cigaretták számát (lehetőleg nullára).

4. Próbálj meg nem túl későn vacsorázni, és azt is válogasd meg, hogy mit eszel. Kerüld a túl sós, fűszeres és zsíros ételeket.

5. Építsd fel a lefekvési rutinodat, amit minden lefekvés előtt elvégzel.

6. Alaposan szellőztess ki lefekvés előtt.

7. Ha nyitott vagy a relaxáció elsajátítására, akkor naponta akár többször is lazulj el.

Ezekkel a lépésekkel sokat tettél, hogy jobban aludj éjjel, és ez által stressz-mentesebben induljon a napod. 

Az adrenalin egy hormon, amit azért adott nekünk az őstermészet, hogy jól reagáljunk az egyes vészhelyzetekben, és ezzel túléljük a kardfogú tigris vagy az ellenséges népek támadását. Az adrenalin a testünkben egy „turbó motor” beindulását segíti elő. Tágítja az ereket, megemeli a pulzust, hatására nő a vércukorszint, növeli az ébrenlétet és csökkenti a fájdalomérzetet. Ezekkel pedig felkészül a testünk a harcra, és a túlélésre.

Ugyanezt a „felkészülést” végzi a testünk, ha épp a le akarunk ugrani egy hídról, vagy vadvízi evezünk. Az adrenalin termelődés, és a vele együtt felszabaduló endorfin, egy eufórikus érzést is kivált bennünk, aminek az ízére rá lehet kapni. Ez történhet úgy, hogy túlterheljük magunkat a munkában vagy folyamatosan keressük egy magasabb hegyet, amit megmászhatunk. Mindenkinél más aktivitás váltja ki az érzést. Valakinél például a nyerési vágy. Ők a játékfüggők.

Miért veszélyes ez?  A szervezetünk nem arra lett kitalálva, hogy gyakran, és hosszú ideig 150%-on, netán 200%-on „pörögjünk”. Arról nem is szólva, hogy egyre több kell a jóból, és mindig új kihívást keresünk magunknak. „Kell egy még magasabb hegy!” Ez pedig már az adrenalin-függőség.

Még több veszély, még nagyobb nyomás, még nagyobb kockázat…és egy idő után kidurran az a bizonyos lufi. Már nem tudunk többet dolgozni, már nincs több hegy, amit megmászhatunk. Életünket kiüresedettnek fogjuk érezni, mert már nincs akció, ami kiváltaná a megfelelő mennyiségű adrenalin- és az endorfintermelést. A vég pedig egy kontrollvesztett állapot.

Tehát tudnunk kell, hogy hol a határ, legyen szó szerencsejátékról, vagy extrém sportok űzéséről.  

A sport azért jó a stressz kezelésre, mert az izmok mozgatása lecsillapítja az idegrendszert, és le tudjuk vezetni az energiát, kijön belőlünk a fáradt gőz. Erre az elvre épít a stresszlabda.

A folyamatos labdanyomkodás csillapítja a burjánzó idegrendszert, és ettől kevésbé érezzük magunkat feszültnek. További előnye a labdás kezelésnek, hogy olyan személyek is végezhetik, akik számára a sport nem opció egészségügyi okok miatt, hiszen ez a módszer nem terheli a csontokat, és a többi izomcsoportot.

Kutatások szerint a stresszlabdázás már néhány belül jelentős vérnyomáscsökkenést okoz.

 (fotó: life.hu)

A labdás stresszoldáson túl egy kis magyar kreativitásról is beszéljünk. Sátor Dénes megalkotta a Budapest térképes labdát. A labda nyomkodásával könnyedén rázoomolhatunk manuálisan bármelyik kerületre.

Mennyire vagy ideges, szorongó típus?
Idegesség és szorongás mérő kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: