KÁNIKULA-TŰRÉS KALKULÁTOR

Mennyire vagyok hőálló?

A globális felmelegedésnek köszönhetően egyre gyakrabban dőlnek meg a melegrekordok és egyre szélsőségesebb időjárásunk. A nyári melegek perzselőek, és szinte elviselhetetlenek legtöbbünk számára. Persze valaki vígan lubickol a 40 fokos hőségben is. Lássuk, Te mennyire vagy hőálló!

Nagyon jó találmány a klíma és igazi felfrissülést jelent a kinti hőségből egy klimatizált helyiségbe lépni. De szervezetünk mit szól a hőfalhoz és a folyamatos hideg „szélhez”, ami a klímából érkezik?

Egyesek szervezetének a klíma-reakciója a megfázás, a légúti panaszok, a folyamatos köhögés, orrfolyás, fejfájás, fogfájás, ízületi panaszok, szemvörösség és még lehetne hosszan sorolni. A klíma egy mesterséges környezetet hoz létre az ember számára azzal, hogy nagy hőmérsékletingadozást teremt a kint és bent között. A hőmérsékletkülönbség szélsőséges esetben akár 20 fok is lehet, amit egy pillanat alatt kellene „feldolgoznia” a testünknek.

Hogy elkerüljük a klíma egészségre káros hatásait, fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

1. A klíma termosztátját sose állítsuk nagyon alacsonyra a kinti hőmérséklethez képest! Maximum 4-6 fokkal legyen hidegebb bent a hőmérséklet. Ezt a különbséget a szervezetünk át tudja majd hidalni.

2. Ne üljünk közvetlenül a klíma alá, és ne fújja ránk közvetlenül a hideget! Különösen kerüljük a klímát, ha le vagyunk izzadva vagy vizes a hajunk.

3. Éjszaka a klimatizált helyiségben használjunk legalább egy vékony takarót vagy lepedőt takaróként! A vesénk és a belső szerveink nagyon érzékenyek. Védjük őket!

4. Ne kapcsolgassuk ki- és be a klímát! Ezzel nem fogunk spórolni. Sőt! Állítsuk be a hőmérsékletet, és hagyjuk dolgozni a készüléket! Ne változtassunk a hőfokon túl gyakran! A folyamatos hűtéssel sokkal többre megyünk.

5. Ha klímát használunk, akkor csukjuk be az ablakot, és ajtót! Így hatékonyan és gyorsan tud dolgozni a készülék. Persze a rendszeres szellőzetést nem kell mellőznünk, de ez a lehető legrövidebb ideig tartson.

6. Rendszeresen ellenőriztesd a klímádat! A minőségbiztosítás nagyon fontos, hiszen kihat az egészségre és a teljesítményre is. Az éves rendszeres ellenőrzés keretében a klíma kitisztításra kerül, így nyugodt lehetsz, hogy a masina por, kosz és baktériummentes levegőt fog fújni.

Ésszerű keretek közötti hűsülést kívánunk!

BoKa

'És milyen klímát szeretne? Inverterest ajánlom.' – hangzott el ez a mondat egy telefonbeszélgetés alkalmával, ami a klímaszerelőm és köztem zajlott. Hááát. A fene sem tudta, hogy mi az az inverteres klíma, de azóta már sokkal járatosabb vagyok a témában. (Azért még szerelési munkákat nem vállalok. A Szerk.)

Szóval az inverter egy technológia, amelyet klímák esetén is alkalmaznak, így az energia-felvétel sokkal alacsonyabb, mint az 'on/off' típusú klímáknál, és jobb hatásfokkal dolgozik az eszköz.

Ha a célhőmérséklethez közel van a benti hőmérséklet, akkor az inverteres klíma lassú(bb) 'szárnycsapásokkal' fogja hűteni a helyiséget, amíg el nem éri a kívánt hőmérsékletet. Majd ezt követően leáll, és magától újra is indul, ha azt érzékeli, hogy picivel magasabb a hőmérséklet, mint az elvárt. Az 'on/off' típusú társak a beállított hőmérséklet eléréséig folyamatosan nagy teljesítménnyel üzemelnek.

A berendezés indításkor is nagy különbség van a két típus között. Az 'on/off' felturbózza magát, felvesz egy csomó áramot, jól megterheli az áramkört és nagy csapásokkal és kvázi nagy zajjal kezd el hűteni. Ehhez képest az inverteres társa sokkal kíméletesebben, és zajmentesebben lát neki a hűtési feladathoz, kevésbé megterhelve ezzel az elektromos rendszert és a zajra érzékeny családtagokat.

BoKa

Kutya hideget érezhettek a Miskolc környékiek 1940. telén, amikor a hőmérő higanyszála -35 Celsius fokot mutatott.

Ha a legmelegebb helyet és napot keressük, akkor nem kell messzire visszatekinteni, ugyanis 2007-ben Kiskunhalason 41,9 fokos abszolút melegrekordot mértek.

A Magyarországon valaha mért leghosszabb ideig tartó kánikula pedig 19 napos volt Pécs városában.

Ha a nyári melegben egy kis természetes hűvösségre vágyunk, akkor látogassunk el a Nógrád megyei Zadar településre, ahol volt már arra is példa, hogy augusztusban 5 fok körüli hőmérsékletre ébredtek a település lakói.

Ha pedig nincs elég meleg ott, ahol mi élünk, utazzunk el Szeged környékére, Gyálarétre, amelyet Magyarország legmelegebb helyeként tartanak, továbbá itt a legnagyobb a napsütéses órák száma is.

Ha elhagyjuk hazánkat, akkor találhatunk még bőven legeket. Itt van például az amerikai Halálvölgy, Kalifornia és Nevada határán, ahol 1913. nyarán közel 57 fokos volt a hőmérséklet.

1892-es adatok szerint Szibériában mérték a leghidegebb középminimum értékeket, ami -68 Celsius fok volt.

Mennyire vagyok hőálló?
KÁNIKULA-TŰRÉS KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: