Mennyit kell félretennem, hogy összegyűljön ... Ft?

Megtakarítás, befektetés tervező kalkulátor

Néhány egyszerű adat megadásával gyorsan kiszámíthatja, hogy egy jövőbeni célja megvalósításához (pl. gépkocsi vásárlás, gyermek taníttatása, ingatlan vásárlás stb.), a futamidő és az évente átlagosan elvárható hozam ismeretében havonta mekkora összeget kell félretennie.

Befektetőként általában tisztában vagyunk a kamat fogalmával, hiszen ki az, aki nem találkozott még ezzel az egyszerű pénzügyi fogalommal. Jól tudjuk, hogy a kamat nem más, mint annak az ára, amikor valaki másnak a pénzét használja. Azaz ha a bank a mi pénzünket használja (mert betétet helyeztünk el ott), akkor kamatot fizet érte, de ez fordítva is igaz. Ha mi használjuk a bank pénzét (hitelt veszünk fel), akkor ő kéri el ennek az "árát", amit kamatnak nevez.

Befektetőként érdemes elmerülni a kamat matematikájában, mert az egyszerű kamaton túl, létezik az un. "kamatos-kamat" fogalma is.

A kamatos-kamat lényege egyszerűen az, hogy ha kellően hosszú távon fektetjük be pénzünket, akkor bizonyos időperiódusonként (általában évente) a pénzünkre kapott kamatot tőkésítik (azaz a befektetett tőkénkhez adják hozzá) és az így megnövekedett összeg kamatozik tovább.

Ez azért előnyös egy befektető számára, mert (anélkül, hogy neki bármi dolga lenne ezzel) így a pénz látványosabban gyarapodik, hiszen így a tőkénk is kamatozik, de a korábban megnyert kamat is kamatozik tovább (innen a neve: kamatos-kamat).

Sokszor nem is gondoljuk végig, hogy mennyire igaz a régi mondás: "Sok kicsi, sokra megy". Mindemellett a hazai pénzügyi kultúra fejletlensége és az ügyfelek tájékozatlansága is sokszor hibás pénzügyi döntéseket eredményez. Érdemes végiggondolni, hogy egy hosszú távú megtakarításban mekkora erő rejlik, hiszen egy ilyen konstrukcióval pénzünk kamatos-kamatot termel, mely multiplikátor hatást fejt ki hosszú távú megtakarítás esetén.

Álmodjon magának egy szép összeget (pl. De jó lenne egyszer 5 millió Ft, vennék belőle egy új autót!), adjon időt annak előteremtésére (pl. 10 év = 120 hónap alatt), és adjon meg egy reálisan elérhető hozamot (ez ma hazánkban 2-4% évente).

Ezek után számolja ki, hogy mennyit kellene félretennie havonta, hogy álmai megvalósuljanak! Ugye, nem is olyan lehetetlen?

Szakértőink segítségével álmai valóra is válhatnak! Regisztráljon és munkatársunk segít a befektetés megtervezésében!

Megtakarítás, befektetés tervező kalkulátor
Mennyit kell félretennem, hogy összegyűljön ... Ft?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: