Mennyit tudsz a teákról?

Tea kalkulátor

A tea jó hidegben, melegben, illetve jó hidegen, és melegen is. Ihatjuk üresen, citrommal, cukorral, tejjel, mézzel, konyakkal, rummal… De mennyit tudunk erről a sok ezer éves italról? Kalkulációnk segítségével tesztelheted tea-tudásodat. A kalkuláció indítása előtt ne felejts el magad mellé készíteni egy bögrényit a kedvenc teádból! Jó teázást, és tesztelést kívánunk! :)

Nagyon sok innováció és új ötlet a véletlen műve. Az elmondások szerint ilyen véletlen- mondhatjuk félreértés – miatt alakult ki a filteres tea.

Egy Thomas Sullivan teakereskedő új teát szerzett be az 1900-as évek elején, és úgy gondolta, hogy az áru bemutatása és megismerése céljából kis kóstoló adagokat küld ismerőseinek, és a potenciális ügyfélkörének. (A CRM és a marketing már akkor is működött!)

A pár grammnyi teát kis zacskókba kötötte, és eljuttatta a leendő vásárlóknak.

Az ajándékozottak ahelyett, hogy kibontották volna a kis zacskót, és a hagyományos módon főzték volna meg a teát, fogták és zacskóstul lógatták a vízbe a csomagolóanyagot, és a teát is. A „módszernek” olyan nagy sikere volt, hogy később már tudatosan kerültek kis zacskóba a teák.

A teakedvelők és hozzáértők szerint vétek filteres teát inni, mert annak a minősége messze elmarad a szálas tea ízétől, és aromájától, hiszen a gyorsabb kioldódás érdekében porrá őrölt tea van a kis tasakokban. És tény, hogy a legjobb minőségű teák nem is kaphatóak filteres kiszerelésben. Nem véletlen.

Az is tény, hogy vannak olyan körülmények – munkahelyen, utazáskor – ahol nincs módunk arra, hogy egy egész teaszertartást építsünk fel. Ebben az esetben nagyon jól jöhet egy tasakos, forró tea.

Azonban, ha jót akarunk inni – és miért ne akarnánk? – akkor válasszuk a leveles/ szálas teákat, és keressünk egy nyugodt fél órát, ami jár nekünk, és ennek a csodálatos italnak. Jó teázást kívánunk!

Manapság inkább élvezeti cikként, és szomjoltásra használjuk a teákat, azonban ne feledkezzünk meg a jótékony élettani hatásáról sem.

Ha rendszeresen fogyasztunk teát, akkor azzal a vízháztartásunk megfelelő működését is segítjük, hiszen két-három bögre tea, és már a napi folyadékbevitelünk negyedét fedeztük is.

A teában található C és E vitamin csökkenti a gyulladásokat és fertőzéscsökkentő hatása is van.

Továbbá ott vannak a jótékony polifenomok (antioxidánsok), melyek csökkentik a rákos betegségek kialakulásának kockázatát.

Bizonyos kutatások szerint a klimaxban jellemző csontritkulás mértéke is kisebb azon hölgyek körében, akik rendszeres teafogyasztók voltak életük során.

A tea tényleg ébren tart. Ez a koffeinhatása miatt van. Az „ébrentartó” versenyt fel is veszi a kávéval. A különbség annyi, hogy a kávé koffein tartalma hirtelen hatni kezd, míg a tea koffeintartalma a bélnyálkahártyán keresztül kezd el felszívódni, így hosszabb a hatóideje, és sokáig maradunk éberek egy tea után. 2 grammból főzött, 2 dl tea koffeintartalma kb. 60-100 mg.

A koffein jó hatást gyakorol az izmokra, az agyi működésre is. Óvatosan fogyasszuk zöld- és fekete teákat, ha érrendszeri, keringései problémáink vannak, vagy épp áldott állapotban vagyunk.

Kávéfüggési kalkulátorunkat és további információt a kávéról itt találsz:

https://szamoldki.hu/hu/kalkulator/mennyire-vagy-kavefugg

Ha tea és teakultúra, akkor India, Japán és Sri-Lanka mellett ott van a helye Oroszországnak is, és az általuk használt szamovárnak, ami „magától főző edényt” jelent, ami a teavíz elkészítésére alkalmas dekoratív edény.   

Szbitennyik volt a szamovár apukája/ anyukája. Ez egy kis lábakon álló edény volt, ami fűteni kellett. Ebben nem teát főztek, hanem a nagy hidegben egy illatos olaj párologtatására használták.

Az első szamovár 1750 körül készült. A szamovár fémből készült. Értjük ez alatt a nemesfémeket is, így aranyat és ezüstöt. Formáját tekintve pedig idomult az orosz formákhoz: kupolás, hengeres alakú. Fűtése fával volt megoldható ebben az időszakban. Később voltak olyan szamovárok, melyek petróleummal, kerozinnal voltak fűthetőek. Azonban ma már az elektromos szamovárok vannak forgalomban.  

A leghíresebb szamovárkészítő mesterek a tulai szamovárkészítők voltak és az 1800-as években 80 szamovárgyár volt ezen a környéken. Tulában napjaikban is van szamovárkészítő gyár.

A 18-19. században nem volt Oroszországban olyan család, akinek ne lett volna szamovárja. A családi események e körül zajlottak, és mindig volt idő egy csésze teára. Több orosz író is megemlékezik erről az „edényről” irodalmi alkotásukban.

Oroszországban ma is nagyon kedvelt a teázás. Zöld- és fekete teákat egyaránt fogyaszt az orosz lakosság.

Tea kalkulátor
Mennyit tudsz a teákról?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: