Emelő kalkulátor

Mérlegen a matektudásod!

A válasz egyszerű, ha tisztában vagy az emelő, erőkar, forgatónyomaték stb. fogalmakkal. Vagy csak simán józan paraszti eszed van. Hajrá!

A példánkban szereplő mérleghinta a fizikában az un. kétoldalú emelőnek felel meg, melynek viszont (legalábbis a feladványunkban) különbözőek az erőkarjai. Ilyen mérleghinta nincs a játszótereken, hiszen az ott használt lipityókák "karjai" azonos hosszúságúak. Ezért van az a valóságban, hogy egy sovány és egy kövér gyerek nem túlzottan alkot jó párost, hiszen a hinta, mindig a kövérebb gyerek felé húz...

Visszatérve a feladványra a kétoldalú emelőkre az alábbi (Newton mozgástörvényét alkalmazva) törvény igaz:

erő x erőkar (bal oldal) = erő x erőkar (jobb oldal)

Az erő esetünkben a gyerekek súlya, míg az erőkar a tengelytől mért távolságuk. Így a fentiek alapján az alábbi egyenlet adódik (P-vel, Peti testsúlyát jelölve):

50 kg x 2,1 m = P kg x 1,4 m

Ha az egyenlet P-re megoldjuk, akkor: 

P = 75 kg - nál lesz egyensúlyban a mérleghinta.

Ugye, hogy nem is olyan nehéz?

Szeretnék még hasonló gondolkodtató feladványokat!

Szuper okosnak tartod magad? Vagy úgy érzed, hogy még sokat kellene tanulnod? Esetleg a két véglet között helyezkedsz el valahol?

Szeretnéd megtudni, hogy a közel 10 millió magyar ember átlagához képest milyen aggyal rendelkezel? Kalkulátorunk most erre adja meg a választ! Ha a magyar átlagot 100%-nak tekintjük, akkor a Te agyi kapacitásod mekkora?

Megtudhatod perceken belül, IDE kattintva.

Mi volt előbb a tyúk, vagy a tojás? Erre sajnos nem tudunk most választ adni, de álljon itt egy könnyű matek feladat, ami mégis sok emberen kifoghat. Rajtad ugye nem?

Feladványunkat a tyúkos képre kattintva tudud elindítani. 

Mérlegen a matektudásod!
Emelő kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: