Ne szorozz, gondolkozz!

Mi lesz a művelet utolsó számjegye?

Sokszor vagyunk úgy az életben, hogy nekiugrunk egy feladatnak és gondolkodás nélkül, rengeteg munkát beleölve, szenvedve végigcsináljuk. Aztán mikor a végére értünk döbbenünk rá arra, hogy mennyivel egyszerűbb lett volna, ha előtte kicsit átgondoljuk, és teljesen másképp állunk a feladathoz. Egy matematikai probléma megoldása ezáltal lehet kínkeserves, és élménnyel teli is (Heuréka!!! Hisz ez tök egyszerű!). Kérjük tehát, hogy ezeknek megfelelően ugorj neki ennek a feladványunknak. Ha picit gondolkodsz, azonnal könnyű lesz a válasz, és egyáltalán nem kell számolgatnod hozzá. Ugye rájössz? (Nehézségi szint: 2/5)

Bizonyára arra Te is emlékszel még az általános iskolai tanulmányaidból, hogy a szorzás un. kommutatív művelet, amely azt jelenti, hogy az összetevők tetszőlegesen felcserélhetők, és ezzel nem változik meg az eredmény. 

Azaz egy példán bemutatva:

a x b = b x a

Ennek ismeretében feladványunk nagyon gyorsan megoldható az alábbi módon:

2 x 3 x 4 x 5 x 8 x 11 x 13 = 5 x 2 x 3 x 4 x 8 x 11 x 13

Mindössze annyit "trükköztünk", hogy az 5-öst előre hoztuk a sor elejére.

Miért? Mert 5 x 2 = 10

És a 10-et innentől bármennyivel is szorozzuk meg egy dologban biztosak lehetünk: az utolsó számjegy nulla (0) lesz.

És mi az utolsó számjegyet kérdeztük. Ilyen egyszerű.

Szeretnék még több vicces, gondolkodtató feladványt!

A SzámoldKi.hu oldal azzal a céllal jött létre, hogy hasznos kalkulátorokat fejlesszen olvasóinak, melyek segítségével könnyen kiszámolhatnak olyan dolgokat, melyhez komolyabb utánjárás, vagy szakmai háttér szükséges. A kalkulátorokat a főoldalunkon kategóriák szerint csoportosítottuk, de intelligens keresőnk segítségével is könnyen megtalálhatod a Neked szükséges kalkulátort.

Legnépszerűbbek:

Milyen a helyesírásod? Teszteljük le!

Kövér vagyok vagy sovány? Hány kilónak kellene lennem?

Összeilletek-e a pároddal?

stb.

A kalkulátorokon túl játékos feladványokat, matematikai kvízeket, gondolkodtató és vicces rejtvényeket is találsz a SzámoldKi.hu oldalán IDE kattintva. 

Mi lesz a művelet utolsó számjegye?
Ne szorozz, gondolkozz!
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: