Tojás jelölés értelmező kalkulátor

Milyen tojást vettem?

A tojáson lévő számok és betűk jelentése: az étkezési célú tojásokat az uniós és a hazai jogszabályok előírása szerint kötelező megjelölni. A forgalomban lévő tojások héján található betű-szám kódok jelentésével mégis nagyon sokan nincsenek tisztában. Milyen tojást vettem egyáltalán? Tojás kódfejtő kalkulátorunk most segít megfejteni a jelöléseket, és bízunk benne, hogy a jövőben Te is jobban odafigyelsz majd, hogy milyen jelölésű tojást vásárolsz magadnak és a családodnak.

A Magyar Élelmiszerkönyv az alábbi tojás minőségi osztályokat különbözteti meg:

• "A" osztály vagy friss tojás;

• "B" osztály vagy másodosztályú; illetve tartósított tojás;

• "C" osztály vagy gyenge minőségű, élelmiszeripari hasznosításra szánt tojás.

A boltban fogyasztóként mi az "A" osztályú, azaz friss tojást vásároljuk meg, ezért az "A" osztályú tojásokat egyedileg meg kell jelölni a termelő azonosítását lehetővé tevő termelői kóddal, melyet a tojás oldalán, nyomtatva (pecsételve) találjuk.

A jelölések jelentését kalkulátorunk segítségével könnyedén tudja mindig ellenőrizni. 

Az „A” osztályú tojás fogyasztói csomagolásán kötelezően fel kell tüntetni a tojáscsomagoló azonosítót, a tojás minőségi- és, tömegosztályát, a minőségmegőrzési időt (28 nap), javaslatot a hűtve tárolásra, állattartás típusának megjelölését.

Az "A" osztályú tojásokat nem szabad lemosni vagy más módon tisztítani az osztályozás előtt vagy után. Az "A" osztályú tojásokat nem szabad hűtési (a hőmérsékletet mesterségesen + 5 celsius fok alatt tartják) vagy tartósítási eljárásnak alávetni. Azok a tojások, amelyeket legfeljebb 24 órán keresztül + 5 celsius fok alatti hőmérsékleten szállítottak, illetve tartottak a kiskereskedelemben, nem tekintendők hűtöttnek akkor, ha a tárolt tojásmennyiség az adott kiskereskedőnél nem haladja meg a háromnapi helyi forgalomnak megfelelő mennyiséget.

Az "A" osztályú tojásokat a súlyuknak megfelelően 4 kategóriába kell sorolni, melyet szintén fel kell tüntetni. A kategóriák a következők szerint alakulnak:

Tojás "S" méret: 53 gramm alatti

Tojás "M" méret: 53-63 gramm közötti

Tojás "L" méret: 63-73 gramm közötti

Tojás "XL" méret: 73 gramm feletti

forrás: Magyar Élelmiszerkönyv és Termékminőség és Termékhigiénia (Dr. Jávor és Dr. Szigeti)

Ha a tojáson lévő kód első számjegye 1-es, akkor az azt jelenti, hogy a tyúkot un. szabad tartásmódban tenyésztik. Ezek a tojások általában szignifikánsan drágábbak a 2-es vagy a 3-as számmal kezdődő tojásoknál. 

Miért drágább ez a tojás és vajon jobb is?

Az 1950-es évekig a legtöbb országban a tojástermelés céljára tartott tyúk állományok szabad tartásmódban termeltek, hazánkban is széleskörűen elterjedt módszer volt ez. Napjainkban ez a tartásmód számos nyugat-európai országban ismét a reneszánszát éli. Az itt előállított termék a „free range eggs” (nálunk leginkább "tanyasi tojás" néven fut), ami mintegy 20–50%-kal magasabb áron értékesíthető a nyugat-európai piacon. Hogy miért drágább? A válasz egyszerű: mert ennek a tojásnak az előállítási költségei is lényegesen nagyobbak (mint pl. a ketreces tartás esetén).

Az állatok sokkal jobb jobb életkörülmények között, szabadon élnek. A tyúkok fészekládákkal felszerelt kis házakba húzódhatnak be az időjárás viszontagságai elől, továbbá a tojásrakás idejére és éjszaka is. Az etetés és itatás többnyire a szabadtéren vagy az épületen belül van megoldva.

A megengedett állatsűrűség 400 tyúk/ha, ami azonban az EU-szabályozás alapján semmiképp sem haladhatja meg az 1000 tyúk/ha-t. Az Egyesült Királyságban működő Farm Animal Welfare Council (FAWC) ajánlása a maximális állatsűrűségre nézve 375 db/ha (26,7 m2/tyúk). E tartási mód hátránya – számos előnye mellett –, hogy nagy a térigénye, és fokozott figyelem szükséges a téli hónapokban. Jelentős lehet a különböző ragadozók által okozott kár is.

forrás: agrarium7.hu

Milyen tojást vettem?
Tojás jelölés értelmező kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: