Ötletek Valentin-napra

Mivel lepd meg a párod Valentin-napon?

Szeretnéd meglepni párod Valentin-napra, de nincs ötleted? Töltsd ki a tesztet, és megtudhatod milyen meglepetéssel kedveskedj szerelmednek!

Meglátni és megszeretni egy pillanat is elég. Aztán szépen felkapaszkodunk arra a bizonyos rózsaszín felhőre. Egy kicsit lebegünk, majd potty. Visszatérünk a valóságba úgy, hogy a felhő, amin addig lebegtünk semmivé válik. Miért tűnik el a szerelem érzése? Igazi volt egyáltalán, ha elmúlt? A szerelemnek is, mint a legtöbb dolognak az életünkben, kémiai (hormonális) okai vannak.

A szerelem első fázisában (ez a meglátni időszak) egy ún. phenil-etil-amin (PEA) képződik szerveztünkben, ami hangulatfokozó és jobb kedvre derít bennünket. A PEA megemelkedett szintje kb. 18-20 hónapig marad ezen a kiugró szinten. Nem csoda, hogy remeg a térdünk egy-egy randi előtt vagy elönti a szívünket a boldogság - vagyis a PEA önti el - ha a kedvesre gondolunk.

A PEA-n túl még oxytocin, és dopamin is termelődik a nagy szerelmes érzés kibontakozásának hevében. A dopamin felelős azért, hogy annyira tudunk örülni a párunknak. Szintén a dopamin okozza az azt érzést, hogy egy percet sem bírunk ki a párunk nélkül. Ez a hormon ugyanis jócskán megnöveli a kötődés és a„hozzátartozás érzését.

Az oxytocin szerepet játszik a vágykeltésben, és a testi vágyak kialakulásában.

Nincs szerelem endorfin, azaz boldogsághormon nélkül, ami a megnyugvás és a stabilitás érzését kelti bennünk a boldogságon túl.

A fent megnevezett hormonok egyvelege és módosuló szintje okozza a szerelmet, és a rózsaszín felhőket. És ugyanezen hormonok változása, csökkenése okozza, hogy alábbhagy a lángoló szerelem, és helyére egy mély, és tartós érzés, a szeretet kerül. 

Azt még a kutatók ma is fejtegetik és találgatják, hogy a csókolózást az ösztöneinkben hordozzuk vagy egy tanult viselkedés.

A csókolózás művészete meglehetősen összetett, főleg, ha a francia csókot választjuk, ami még a nyelvet is bekapcsolja a játékba. Az „akció” közben 34 arcizmot mozgatunk meg, ami csökkenti a ráncok képződését és feszesíti bőrünket. Aktív csókolózással percenként 2-8 kalóriát is elégethetünk. Ezen felül a csókolózás közben kialakult nyálbőség segít megakadályozni a fogszuvasodást.

A fenti említett pozitív hatásokon túl mélyebb hatásai is vannak a csókolózásnak. Például csökkenti a bennünk lévő stresszt, növeli az összetartozás érzését.

A szerelem kialakulásában is fontos szerepe van a csókolózás közbeni „kóstolásnak”, amit a nyelvükön lévő tízezer nagyságrendű ízlelőbimbó biztosít. Bizony-bizony. A csók arra is szolgál, hogy megtudjuk, hogy partnerünk ízlik-e nekünk vagy sem genetikailag. Ha nem ízlik a csók („nem passzol a kémia”), akkor a szerelem hormonok is behúzzák a féket. Sőt! Akár menekülésre biztató hormonok is felszabadulhatnak a szervezetben.

Ha viszont kedvező az íz, azaz tetszik a mi génjeinknek a partner „géntérképe”, akkor sokkal nagyobb eséllyel indulunk neki az új szerelemnek. 

A nők sokkal hangosabbak a szexuális együttlétek során, mint férfi partnerük. Tisztelet a kivételnek. De mit jelentenek a női sikolyok? Egy evolúciós és egy tanítói magatartást tudunk a hangok mögé magyarázatként adni.

A nők a hangok kiadásával az ovulációra ingerlik a férfiakat és növelik a férfiak önbizalmát. Egy azonnali visszajelzés a férfi számára, ami elismeri a teljesítményt. Vagyis, amikor az ősasszonyok elsikították magukat, és nyögdécseltek, akkor az bizony motivációs eszköz volt a férfi számára, hogy a megtermékenyítés nagyobb eséllyel valósuljon meg. A természet intézte ezt is, hiszen minden hang a fajfenntartás és a szaporodás miatt történt. Ez az evolúciós magyarázat.

Egy másik ok a „hangoskodásra”, a tanítási szándék, ami elvileg egy tanult viselkedés. A nő a szex közbeni hangokkal jelzi partnerének, hogy mi az, ami jó neki és mi az, ami kevésbé.

Ebből persze nem következik az, hogy azok a hölgyek, akik csendben vannak az akció alatt, nem élvezik a szexet.

Mivel lepd meg a párod Valentin-napon?
Ötletek Valentin-napra
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: