Mennyi alkoholt ihatok egy nap?

Napi alkohol fogyasztás kalkulátor

Úgy érzi sokat iszik? Szeretné kontroll alatt tartani fogyasztását? Ellenőrizze le napi alkohol-fogyasztását kalkulátorunk segítségével, mely a nemzetközi standardok alapján készült, és változtasson életmódján, ha szükséges!

Ha szeretnénk kontroll alatt tartani alkohol-fogyasztásunkat, és mérni azt, nehéz dolgunk lesz. Nagyon sokféle alkoholos ital kapható, végtelenül sok féle kiszerelésben, és az alkohol tartalmuk is mind-mind más... Gondoljunk csak a sörre, ahol számtalan sörmárkát fogyaszthatunk üveges, dobozos, csapolt formában, és az űrmérték is változó: a literes kiszereléstől egészen a kisüveges sörökig. Ugyanez elmondható a tömény italokra is, de a borral sem vagyunk sokkal könnyebb helyzetben...

A megoldást a szakemberek megtalálták: alcohol unit

Az "alcohol unit" (magyarul: alkohol egység) fogalmát 1987-ben az Egyesült Királyságban vezették be. A célja az volt, hogy standardizálni lehessen az alkoholos italokat, így mérhetővé, összehasonlíthatóvá téve azokat egymással.

Bevezették tehát az "alcohol unit" fogalmát: 1 alcohol unitnak nevezték el a 10 ml mennyiségű tiszta alkoholt. Azért ez a mennyiség lett az egység, mert tudományos kutatások szerint egy átlagember szervezete 1 óra alatt ekkora mennyiségű alkoholt képes lebontani.

A brit NHS (National Health Service) ajánlása szerint

- Férfiak naponta maximum 3-4 alcohol-unit mennyiséget fogyaszthatnak

- Hölgyek naponta maximum 2-3 alcohol-unit mennyiséget fogyaszthatnak

Nézzünk néhány hétköznapi példát, hogy mi mennyi "alcohol-unit"-nak felel meg:

- Egy üveg (0,5 liter) átlagos (4,5%-os alkohol-tartalmú) világos sör: 2,25 alcohol-unit

- Egy üveg (0,75 liter) vörösbor (12%-os alkohol-tartalmú): 9 alcohol-unit

- Egy "feles" házipálinka (0,05 liter, 50%-os alkohol-tartalmú): 2,5 alcohol-unit#panel-heading#

Úgy érzed, hogy problémád van az alkohollal? Magad sem tudod eldönteni, hogy mit csinálj? Nemzetközi standardok alapján készült tesztünk segít a választ megadni.

De a következő lépést már Neked kell megtenned!

Napi alkohol fogyasztás kalkulátor
Mennyi alkoholt ihatok egy nap?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: