Napi kalóriaigény kalkulátor

Mennyi kalóriát vihetek be?

Minden diéta lényege, hogy alaposan tisztában legyünk azzal, hogy mennyi kalóriát vihetünk be naponta ahhoz, hogy a testsúlyunk ne változzon. Számolja ki, hogy napi szinten mennyi kalóriát vihet be szervezetébe ahhoz, hogy testsúlya állandó maradjon.

Az emberi szervezet számára szükséges energia a táplálékból (szénhidrát, fehérje és zsír) származik. A tápanyagok égetése során felszabaduló hőenergia mértékegysége a  kilojoule (kJ), illetve a kilokalória (kcal). Egy kilokalória közelítő értéke 4,2 kilojoule. A legtöbb energiát a zsírok (9,3 kcal/g, 39,06 KJ), ennél kevesebbet a fehérjék (4,2 kcal/g, 17,64 KJ) és a szénhidrátok (4,1 kcal/g, 17,22 KJ) juttatják a szervezetbe.

Minden diéta lényege, hogy alaposan tisztában legyünk azzal, hogy mennyi kalóriát vihetünk be naponta ahhoz, hogy a testsúlyunk ne változzon. Kalkulátorunk segítségével néhány lényeges paraméter megadásával megtudhatja, hogy mekkora az a napi kalóriabevitel, amivel - a szokásos napi aktivitása mellett - kordában tarthatja testsúlyát. Étkezésének megtervezésekor az eredményként kapott kalóriamennyiséget (pontosan) betartva az Ön súlya változatlan marad, így sem hízni, sem fogyni nem fog a jövőben. Sok sikert!

A kalkulátor tájékoztató adatokat szolgáltat. Az egyénre szabott étkezési program kidolgozása és annak felügyelete orvosi, dietetikusi közreműködést igényel! Ha szükséges, forduljon szakemberhez!

Számos diéta terjedt el napjainkban, melyek közül a legismertebbeket foglaljuk csokorba:

Atkins diéta: Évtizedek óta hódító diéta, melynek lényege, hogy visszaszorítja az étrendben a szénhidrátok fogyasztását, mellette pedig korlátlan proteinbevitelt engedélyez. Az Atkins diéta alkalmazásakor a cukor, kenyér, rizs, burgonya, és tésztafélék mellőzése mellett gyakorlatilag bármennyi magas fehérjetartalmú ételt fogyaszthatunk, a szénhidrát megvonásával a szervezet pedig a szervezetben lerakódott zsírt égeti el. Szakértői vélemények szerint az Atkins diéta jelentős kockázatokat rejt.

Vércsoport diéta: Egy viszonylag újkeletű diétás módszer. A módszer lényege azon a vélekedésen alapul, mely szerint ugyanaz az étel másképp hat különböző emberekre, akiknek más és más a vércsoportjuk. Így az étrendünket a vércsoportunknak megfelelően kell összeállítanunk.

Makrobiotikus diéta: A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredő makrobiotikus táplálkozás hosszú múltra tekint vissza. Lényege, hogy előnyben részesíti a bio termesztésű nyersanyagokat, a helyben termesztett zöldségeket, és kizárja az adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket. Macrobiotikus élelmiszerek: gabona, zöldségek, halak, szója, tofu. Tiltott élelmiszerek: kenyér, húsok és tejtermékek.

Paleo (paleolit) diéta: Napjaink talán legtrendibb diétája, ellenére, hogy számos kritika éri. A paleolit étrend lényege, hogy vissza kell térnünk a paleolit korszak ősemberének táplálkozásához, aki gyűjtögetett, halászott, vadászott, ezért az általa fogyasztott táplálékok köre igen szűkös volt: sovány húsok, tojás, magok, gyümölcsök és zöldségek.

Mennyi kalóriát vihetek be?
Napi kalóriaigény kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: