Mikor lesz péntek 13 legközelebb?

Péntek tizenhárom kalkulátor

Egy évben egy-két alkalommal előforduló egybeesés, amikor az adott hónap 13. napja péntekre esik. A babonásak szerencsétlen napnak gondolják, tartanak tőle, furcsa szokásai vannak ezeken a napokon. Kalkulátorunk segítségével megnézheted, hogy az adott évben melyik hónapban van PÉNTEK13.

A péntek 13-tól való félelemnek kétféle tudományos elnevezése is van: paraszkavedekatriafóbia és friggatriszkaidekafóbia. A tizenhármas számtól való félelmet pedig atriszkaidekafóbiának hívják tudományosan. Számtalan történelmi esemény, mitológiai történet, furcsa szokások kapcsolódnak a péntek 13-hoz. Ezekről olvashatsz az alábbi linken:

http://nevnap.tipptar.hu/cikk/informaciok/pentek-13/osszes

A 13-as számhoz kapcsolódó félelmek miatt a múlt században New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából, Las Vegas több kaszinójában  nincsen 13. emelet.

A 13-as szám elhagyása jellemző még repülőgépeken üléssorok számozására is. 13-as rajtszámú autókkal történt halálos balesetek miatt a Forma 1-es autóversenyeken sincs 13-as rajtszám.

Péntek tizenhárom kalkulátor
Mikor lesz péntek 13 legközelebb?
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: