Pótkocsi átírási illeték kalkulátor

Mennyibe kerül egy pótkocsi átiratása?

Számolja ki, mennyi átírási költségre számíthat egy pótkocsi megvásárlásakor!

Az illetéktörvény alkalmazásában gépjárműnek minősül az olyan közúti szállító- vagy vontatóeszköz, amelyet beépített erőgép hajt és nyilvántartásba vételét jogszabály írja elő. (A mezőgazdasági vontató,az önjáró vagy vontatott munkagép, a lassú jármű és a segédmotoros kerékpár nem tekinthető gépjárműnek a törvény szerint.)

Pótkocsinak az olyan jármű minősül, amely az előbb meghatározott gépjárművel történő vontatásra készült. Idetartozik a teher- és sátras utánfutó, a félpótkocsi, valamint a lakópótkocsi, melynek a közlekedésben való részvételét – külön jogszabály – hatósági nyilvántartásba vételhez köti.

A pótkocsi visszterhes vagyonátruházási illetékének mértékét az 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről szabályozza.

Illetékmentességek, illetékkedvezmények:

Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a pótkocsi tulajdonjogának olyan vállalkozó általi megszerzése, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott (gépjármű-forgalmazó), továbbá a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által vezetett nyilvántartásban szereplő pénzügyi lízinget folytató vállalkozó általi megszerzése.

Mennyibe kerül egy pótkocsi átiratása?
Pótkocsi átírási illeték kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: