A telefonálás illemtana

Telefon etikett

Legyen szó személyes találkozásról, levelezésről, chat-elésről vagy telefonálásról, minden egyes kommunikációs csatornán be kell tartanunk bizonyos írott és íratlan szabályokat. Veled is előfordult már, hogy késő este vagy korán reggel zavartak telefonon? Esetleg már zsibbadásig tartottad a mobilt, mert a nagynéni épp valami sztoriban volt benne? Ugye milyen kellemetlen? Épp ezért kell a telefonálási illemtant is betartani. Kalkulációnk segítségével megtudhatod, hogy Te mennyire vagy illedelmes telefonáló.

 Egyre növekszik azon app felhasználók száma, akik chat-ben írnak a másik félre, mintegy kiváltva a telefonszolgáltatók SMS funkcióját. Azonban még így is jelentős adatközlés folyik az „SMS csatornán.” És persze, hogy az SMS küldésnek is megvannak a maga szabályai. Nézzük ezeket!

1. Ahogyan a telefonálási időszaknak is megvan a maga időszaka (8:00-20:00), úgy az SMS küldésnek is. Ne írjunk SMS-t éjjel vagy hajnalban, mert nem tudni, hogy épp kit ébresztünk fel vele álmából.

2. Attól, hogy az SMS karakterek korlátozottak, még próbáljunk egy be- és egy elköszönést beleszőni a szövegünkbe. Legalább röviden.

3. Ne tegyük tele smile jelekkel, és ugráló békákkal a szöveget, mert olvashatatlanná teszi a rövid üzenetet, illetve nem is biztos, hogy a fogadó fél mobilja azonos módon kezeli a küldött „békát”. Lehet, hogy csak krix-krax fog megérkezni a telefonjára.

4. Írjunk helyesen! A helysírási hibák nem nézhetőek el SMS-ben sem. Az, hogy ékezettel vagy ékezet nélkül írunk, igazából mindegy, de arra figyeljünk, hogy a szöveg ékezet nélkül is értelmes maradjon, és ne változzon meg a jelentése. Mert nem mindegy, hogy azt írjuk, hogy „Iszok egy sört” vagy azt, hogy „Iszok egy sort.”

5. Ne használjuk az SMS-t komoly témák megvitatására vagy közlésre. Például SMS-ben szakítani, felmondani a munkahelyen, vagy elválni nem a legjobb megoldás. Ezeket a témákat a személyes találkozók alkalmával beszéljük át.

6. Ha nem kapunk választ 1-2 órán belül, akkor ne küldjünk újabb és újabb üzeneteket a partnernek. Ha sürgős az ügy, akkor inkább hívjuk fel. Ha nem sürgős, akkor meg tudunk várni.

7. Az SMS szövegét próbáljuk valóban kurtára fogni és kerüljük a regény hosszúságú SMS küldéseket.

1983. év indította el a mobil forradalmat Amerikában. Ettől az évtől kezdődően lehetett ugyanis mobiltelefonhoz jutni. Méghozzá nem is akármilyen áron! Az igen csekély funkcióval rendelkező mobilt mostani árfolyamon kb. 1 millió forintért lehetett megvásárolni. Akkori árfolyammal számolva viszont 2,5 millió forint volt a vételára. Ugye, hogy nem is drágák a mai okostelefonok? Mit tudott ennyiért ez a készülék?

Volt egy pici LED kijelzője, és 30 névjegyet tudott tárolni. Fél órát lehetett vele full akkumulátorral beszélni. Súlya pedig közelítette az egy kilót

Telefon etikett
A telefonálás illemtana
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: