Térfogat mértékegységek átváltása kalkulátor

Köbméter, hektoliter, liter, deciliter, milliliter, gallon átváltó kalkulátor

Hány liter egy pint? Hogyan lehet átszámítani a berrel-t literbe? Mi az átváltás a köbméter és köbcentiméter között? Köbméter, hektoliter, köbcentiméter, deciliter, centiliter, milliliter, mikroliter, gallon, pint, barell, stb átváltása. Bajban vagy a különböző űrmértékek átszámításával? Térfogat (űrmérték) kalkulátorunk most segít ebben!

A térfogat és az űrtartalom mérése már az ókorban, a kereskedelem virágzásnak indulásakor fontos volt. A kereskedőnek tudnia kellett mennyi áruja van, mennyit ad el, hogy az árát annak megfelelően kérhesse el a vevőtől. Sok esetben a szilárd szemcsés anyagokat (pl. gabonát) is térfogatra mérték, sőt még a fizetőeszközt is a névérték megjelenése előtt.

A kezdeti 'csipet', 'marék" térfogat-fogalmak még ma is fellelhetők, bár ma már leginkább főzéskor, a konyhában használjuk őket.

Gyakori volt a véka, mérő, hordó, zsák, stb. használata. Az egyes országokon belül előbb-utóbb kialakultak az adott királyságon belül érvényes (térfogat)mértékek. Ezek közül ma már csak az angolszász egységek használatosak, más területeken az SI mértékrendszer vált a gyakorlati élet részévé.

A térfogat (régiesebben köbtartalom; jele: V) megadja, hogy egy adott test mekkora helyet foglal el a térben. A térfogat SI alap mértékegysége a köbméter. A köbméter egy 1 méter élhosszúságú kocka térfogatának felel meg. A térfogatot (különösen folyadéktároló vagy egyéb edények, tartályok térfogatát) általánosan űrtartalomnak nevezzük.

forrás: wikipédia

Az életben sokszor találkozunk olyan szituációkkal, mikor hirtelen nem tudjuk, "mennyi is az annyi"... Ha iszunk egy pint sört Angliában, vagy épp szeretnénk megvenni egy telket, amelyet hektárban vagy ne adj isten "ár"-ban adnak meg. 

Számos esetben szükségünk lehet hosszúságterület vagy akár tömeg mértékegységek átváltására is.

Köbméter, hektoliter, liter, deciliter, milliliter, gallon átváltó kalkulátor
Térfogat mértékegységek átváltása kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: