TYÚKUDVAR TUDÁS KALKULÁTOR

Tyúkudvar kvíz

A baromfi hús az egyik legkedveltebb húsféleség. Ma már legtöbbször a boltok polcairól szerezzük be a baromfihúst, de régen minden ház hátsó udvarán ott kapirgáltak a baromfik. Vajon mennyit tudunk a vidéki tyúkudvarról? Meg tudjuk különböztetni a kakast a tyúktól? Tudjuk, hogy mit eszünk? Tesztünkből kiderítheted a "tyúkudvar-tudásod".

A baromfihús, ebből is a csirke, zsírszegény fehérhús. Diétázók, egészségesen táplálkozók ezért nagy mennyiségben fogyasztanak száraz csirkemellet, hiszen ennek a legalacsonyabb a zsírszázaléka. Ha a csirke bőrös részét fogyasztjuk el, az kb. dupla kalóriát tartalmaz, ezért ha vigyázunk a vonalainkra, akkor érdemes a bőrös részt egy mozdulattal eltávolítani.

A csirkehús fehérjében gazdag, és A, B, és D vitamint is tartalmaz. Gyorsan elkészíthető, és sokféle étel alapanyaga lehet. Ennyi előny után nem véletlen, hogy világszerte, és Magyarországon is ez magasan a legkedveltebb húsféleség.

A KSH adatok szerint 1950-ben 8 kg/ fő/ év volt a baromfihús fogyasztás hazánkban, a többi húsféléből és húskészítményből (marha, sertés, hal…) közel 26,5 kg/ fő/ év volt az elfogyasztott mennyiség. Ehhez képest 2000-ben már 33,7 kg/ fő/ év volt a baromfihús fogyasztás egy főre vetítve. Ez volt a baromfihús rekordja.  2010-ben a kereslet visszaesett 24,9 kg/ fő/ év-re, ami nagyságrendileg  is érvényes a jelenlegi vásárolt baromfihús mennyiségre. A többi húsféléből kb. 30 kg/ év/ fő mennyiséget eszegettünk  meg a baromfihúsok és húskészítmények mellett. (Forrás: KSH)

Az egy főre jutó húsfogyasztás Magyarországon (KSH)

Ha módunkban áll, akkor vásároljunk megbízható baromfihúst őstermelőktől vagy vidéki rokonainktól. Figyeljünk rá, és kerüljük a táppal etetett baromfik fogyasztását. A szemes takarmánnyal (kukorica, búza, rozs, tritikálé…) etetett állatok húsa sokkal egészségesebb, és ízletesebb, mint bármelyik másik hús.

 

„Annyi esze sincs, mint egy tyúknak” – tartja a népi mondás. De tényleg buták a tyúkok? A kutatások szerint nem. Sőt! A kiscsirkék néhány dologban sokkal fejlettebbek, mint az egy éves csecsemő. Például a baba egy évig azt gondolja, hogy a valóság annyi, amennyit lát. Ha anya eltűnik a látóhatárról, akkor az azt jelenti számára, hogy nincs anya. A kiscsirkék már „bébi korukban” tudják, hogy attól, hogy nem látnak valamit, az még létezik.

Ezen kívül a kutatások azt is bebizonyították, hogy van mennyiség érzéke is a tyúkoknak, és meg tudják különböztetni a sokat a kevéstől.

Ezek után óvatosan bánjunk a mondassál, ha valakit „le akarunk butázni”, mert bizony nem olyan butuskák ezek a kapirgáló szárnyasok.

Forrás: Christine Nikol: Az intelligens tyúk c. tanulmánya

Hogy a kínai horoszkóp szerint Te milyen állat vagy, azt az alábbi kalkulációnkkal kiderítheted.

 

Régen a baromfiudvarból nem hiányozhatott a hízott, ún. tömött kacsa és liba a sok más baromfi közül. De miért kell ezeket a jószágokat tömni?

A liba és a kacsa tömés nélkül annyit eszik, hogy nem hízik meg. A töméssel több takarmány kerül az állat szervezetébe, ami extra kalóriát jelent. Ettől elindul a zsírosodás, a hízás. A többlet eledel a kacsa és a liba májára is hatást gyakorol. A máj elkezd megnőni, elzsírosodni. Ezért van az, hogy a tömött vagy hízott baromfinak sokkal nagyobb, és sokkal finomabb is a mája. Arról a gazdasági haszonról nem is beszélve, hogy a hízott máj kilónkénti ára igen borsos, így megéri minél nagyobbra duzzasztani azt.

A tömés forrázott, majd kihűtött kukoricával történik. A vidéki asszonyok pedig még sót, és némi zsiradékot is adtak a kukoricához, hogy kalóriadúsabb legyen a kukorica. Hogy mennyire akartak a libának vagy a kacsának kedvezni az ízesítéssel, erre nincs egyelőre gyakorlati vagy tudományos válaszunk.

A hízás további eredménye még a kacsa- vagy libazsír, és a pörc, ami szintén csak a tömött állatból nyerhető ki jelentősebb mennyiségben.

A kukoricával tömött vagy kukoricával etetett baromfik bőre sokkal sárgább, és húsuk is sokkal ízletesebb, mint a táppal etetett egyedeké.

 

Tyúkudvar kvíz
TYÚKUDVAR TUDÁS KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: