A meglepetés

Maga a meglepetés érzése egy rövid ideig tartó mentális és élettani állapot. Mindig egy reakció, amit egy váratlan esemény vált ki. Ez főleg akkor jelentkezik, ha egy dolog nem úgy sül el, ahogy azt elképzeljük, eltervezzük vagy ahogy éppen az várható. Ilyen lehet például egy kedves gesztus egy olyan személytől, akitől nem azt szoktuk meg, vagy épp ellenkezőleg, amikor egy negatív hatás ér, az is meglepetésnek számít. Ez mindig attól függ, hogy éppen milyen élethelyzetben vagyunk.

A meglepetés nagyon jól alkalmazható jutalmazási forma is egyben. A gyereknevelés egyik legfőbb alapja a pozitív visszacsatolás. Sokkal többet és hatékonyabban érünk el egy jól elhelyezett dicsérettel, mint a folyamatos bírálattal. Mivel az ember szívesebben emlékezik a pozitív élményekre, így nem csoda, hogy kiskorban is az rögzül, amiért kellemes élmény ér minket.

Éppen ezért dícsérjük, jutalmazzuk, lepjük meg a gyermekünket, ha valamit jól csinál, vagy éppen rászolgált. Az állandó, vég nélküli jutalmazás ellenben meglehetősen káros, de ezt nem nekünk kell most kifejteni.

Kislányoknál nagyon jó szolgálatot tehetnek a LOL Surprise babák. Ezek a kedves kis játékok úgy lettek kialakítva, hogy már maga a kibontás is a játék része. Mivel a rétegeit le kell hámozni a babáról, így tovább fokozódik a meglepetés hangulata. Végül, ha pedig eljutottak a lényeghez, akkor egy aranyos baba várja őket, amit fel kell öltöztetni a rendelkezésre álló kiegészítőkkel.

A babázás hatásai

A lányok általában imádnak babázni. Természetesen előfordulhat, hogy éppen a te gyermeked a kivétel ez alól, de az nem azt jelenti, hogy rá ne lennének jellemzőek az alábbiak.

A babázás első körben a szocializációra tanít, emellett pedig gondoskodásra és empátiára sarkallja az embereket. Sokat megmutat a gyermek érzelmi fejlettségéből, és segít azt továbbra is szinten tartani, illetve elmélyíteni. Hatékony segítség a kislányok érzelmi fejlődésének a kialakításában és trenírozásában.

Amennyiben pedig arról van szó, hogy több gyerek együtt babázik, akkor az még inkább jótékony hatással van rájuk, hiszen azáltal, hogy átadják egymásnak az otthoni mintát, rendkívül sokat tanulhatnak a világról. Amellett, hogy bemutatják, egyre inkább magukévá teszik az anyai szerepet.

Aki kevésbé babázós alkat, annak tökéletes választás lehet a LOL társasjáték és a LOL Meglepetés kirakó.


Gyermek