Alkohol-függőség kalkulátor

Alkoholista vagyok?

Problémád van az alkohollal? Vagy néha úgy érzed, hogy több alkoholt fogyasztasz a kelleténél? Rettegsz az alkoholizmustól? Kalkulátorunkkal megtudhatod, hogy van-e félnivalód. Alkoholfüggőségi gyorstesztünk a nemzetközileg elismert Michigan Egyetem tudományos adatain (un. Short Michigan Alcohol Screening Test) alapul.

A kérdőívet a Michigan Egyetem szakemberei állították össze (Short Michigan Alcohol Screening Test), és kitöltése csak 1-2 percet vesz igénybe. Válaszoljon az alábbi kérdésekre az elmúlt 12 hónapra vonatkozóan IGEN-nel, vagy NEM-mel. A pontos értékeléshez szükséges, hogy minden kérdésre feleljen. Ha valamelyik kérdésnél bizonytalan a válaszban, jelölje be azt, amelyiket közelebbinek érez a valósághoz.
A kérdésre számos tudományos és kevésbé tudományos definíciót találunk. Ezekből szemezgettük ki a legérdekesebbeket:

1. Az alkoholizmus fogalma túldefiniált, hiányzik az egységesen elfogadott definíció. Az Alkohollal Kapcsolatos Kifejezések Szótára (Dictionary of Words about Alcohol, 1968) közel 15 oldalon tárgyalja az alkoholizmus, alkoholista, addikció és addiktív szavak definícióit; az alkoholizmusra vonatkozóan hozzávetőleg 60 definíciót találunk. Az alkoholizmus fogalma helyett a WHO vezette be 1980-ban az alkoholfogyasztással összefüggő problémák fogalmát (alcohol related problems).

Ez tágabb, mint az alkoholizmus fogalma, mivel azt feltételezi, hogy az alkohol problémákat okozhat olyan emberek életében is, akik orvosi értelemben még nem számítanak alkoholistának. Ezek a problémák súlyosak lehetnek az egyénre, a közvetlen környezetére és a társadalom egészére nézve is, mint például az alkoholos befolyásoltság miatti balesetek, bűnözés és szabálysértés, valamint a családi problémák vonatkozásában. (Andorka, 1994)

Forrás: Zsákai Szilvia PhD. értekezés 2008.

2. Mikortól tekinthető valaki alkoholistának? - Zacher Gábor toxikológus orvos álláspontja

Amikor már az életébe annyira beletartozik a pia, hogy befolyásolja azt. Erről beszélhetünk már akkor is, ha valaki csak naponta két sört iszik meg. Egész nap egy kortyot sem iszik, de tudja, hogy ha hazaér, már nem kell vezetnie, és ott van a söröcske, amit kiszisszenthet, aztán a másodikat is, utána már alhat. Nem veri meg az asszonyt, nem üvölt a gyerekkel, csak egyszerűen a részévé válik a napjainak az alkohol.

A probléma ebben az, hogy az ember értékrend-változáson megy keresztül – a fontossági sorrendben előre kerül az alkohol -, de ő maga nem is érzi. Hiába mondja az asszony (vagy a férj, hiszen az alkoholisták 40 százaléka nő), hogy legalább ma ne igyál. A “mit szólsz te ebbe bele?”, “ezt csak megengedhetem magamnak” és az “éppen te mondod?” mondatok klasszikusak egy alkoholista szájából.

Az alkoholisták becsült számát az alkoholos májzsugorban meghaltak számából kiindulva, a Jellinek-formula néven ismert számítási képlet (alkoholos májzsugorban meghaltak száma szorozva 144-gyel) segítségével számítja a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH adatai szerint a következők szerint alakult hazánkban az alkoholisták becsült száma az elmúlt 10 évben:

2004: 692.000 fő

2005: 432.000 fő

2006: 509.000 fő

2007: 490.000 fő

2008: 539.000 fő

2009: 559.000 fő

2010: 522.000 fő

2011: 475.000 fő

2012: 434.000 fő

2013: 390.000 fő

Bár az orvosok erről sokat vitatkoznak: lehet-e egyáltalán az alkohol egészséges? Egyes szakemberek véleménye az, hogy az alkohol bármely mennyiségben káros, sejtméreg. Más szakértők viszont az állítják, hogy ha megfelelően kis mennyiségben fogyasztunk alkoholt, akkor az alkohol pozitív hatásait is megtapasztalhatjuk.

Mik ezek a pozitív hatások?

- az alkohol (etil-alkohol, vagy köznyelvi nevén: etanol) képes megemelni a vérben tartózkodó HDL-koleszterin (ezt tekintik un. jó koleszterinnek az orvosok, szemben az LDL un. rossz koleszterinnel) szintjét, amely jótékony hatású az erekre nézve, tisztítja azok falait és ezáltal csökkenti az érelmeszesedés és a trombózis kialakulásának kockázatát.

- az alkohol fokozza a vérkeringést,

- az alkohol segíti a gyomorban a lipidek megemésztődését azáltal, hogy emulgeálja azokat,

- a vörösbor magasabb vastartalma a vérképzésre is jótékonyan hat, így jótékony azok számára, akik vérszegénységben szenvednek,

- a vörösbor rezveratrol tartalma révén erős antioxidás hatású,

- az alkohol fogyasztása megnöveli az étvágyat, viszont ez a visszájára is üthet. Ha nagy mennyiségben vagy gyakran iszunk alkoholt, az a gyomrunk falát "kikezdi" és gyulladás alakulhat ki, melynek akár gyomorfekély is lehet a vége.

Mennyi alkohol "egészséges" naponta?

A kérdésre a választ a szakemberek megtalálták: alcohol unit

Az "alcohol unit" (magyarul: alkohol egység) fogalmát 1987-ben az Egyesült Királyságban vezették be. A célja az volt, hogy standardizálni lehessen az alkoholos italokat, így mérhetővé, összehasonlíthatóvá téve azokat egymással.

Használja alkohol kalkulátorunkat, és megtudhatja, hogy túllépte-e a napi egészségügyi határértéket.

Alkoholista vagyok?
Alkohol-függőség kalkulátor
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: