Nemzetközi gyermek ruha-méret átváltó

Gyermek és junior ruhák méretezése

Gyermek vagy junior ruházat vásárlásakor ebben a nagy nemzetközi kereskedelmi őrületben sokszor eltérő (USA, angol/UK, vagy európai/EU esetleg ausztrál vagy japán) számozású termékekkel is találkozunk. Internetes vásárláskor pedig sokszor teljes a kavalkád, hiszen egyik gyártó az egyik, míg a másik pedig egy teljesen más számozást használ. Kalkulátorunk segítségével most könnyen átválthatod a ruha nemzetközi méretét arra, amelyet a leginkább ismersz, megszoktál.

Egy újszülött számára minden vicc új. Igaz ez a mondás nemcsak a viccre, hanem az étkezésre, a környezetre, a hangokra, a szagokra, a tapintásra és a csöppség testét fedő ruhákra is. Ezért nagyon nem mindegy, hogy hogyan kezeljük az első időszakban ezeket a babaholmikat.

Íme pár tanács:

1. A babaruhákat minden esetben önállóan, a felnőtt ruháktól elkülönítetten mossuk.

2. Ha a babának vannak fehér, színes, sötétebb ruhái, akkor itt is tartsuk be a szín szerinti mosást.

3. Bababarát mosóport, folyékony mosószert használjunk. Ebből bőven van kínálat a boltokban.

4. Ne használjunk öblítőt, mert a baba bőre még nagyon érzékeny, és akár irritálhatja is. Ha mégis használunk, akkor hígítva adagoljuk a ruhához, és minimális mennyiséget használjunk. Kerüljük az intenzív illatanyagok használatát. Az utolsó öblítés minden esetben tisztavízben történjen.

5. Naponta több textilpelenkát is el tud „fogyasztani” a baba pl. büfi-kendőként, de a pelenkázólapon is mindig van néhány darab textilpelenka. Ezeket a pelusokat a ruháitól külön mossuk.

6. Használjunk a mosásnál (ruhák és pelenkák esetében is) magas hőfokot, és hosszú mosási programot. Hőfoknál mindig azt a maximum hőfokot válasszuk, ami fel van tüntetve a ruhacímkén.

7. A gyermekágyas időszakban (első 6 hét) mindent vasaljunk, amivel a baba érintkezik. A ruháit, az ágyneműt, a textil pelenkát, a fürdőlepedőt… A vasalással minden baktériumot megölünk, és fertőtlenítjük a textileket. Ezt követően is javasolt a vasalás, és a fertőtlenítés legalább az első 6 hónapban. Utána már az anyuka kitartása, és szorgalma diktálja az ütemet, hogy mit vasal és mit nem.

8. A babának legyen legalább két fürdőtörölközője, amit csak a baba használ. Ezt is a fent leírt módon mossuk és vasaljuk. 

9. Figyeljünk oda, hogy ne maradjon a ruhában olyan címke, ami esetleg szúrhatná a baba testét vagy zavarhatja őt. De előbb-utóbb úgyis „szólni” fog, csak addig hosszú sírós órák lesznek, mire apa és anya rájön (ha egyáltalán rájön), hogy mi a gond.

Előfordul a babáknál is, ahogyan a felnőtteknél, hogy egy-egy ruhadarabot nem szívesen hordunk vagy épp egy adott napon nem kényelmes és nem érezzük benne komfortosan magunkat. Hosszan tartó sírós időszakban, ha már mindent kipróbáltunk, és semmi nem segített, vetkőztessük le a babát, hagyjuk egy kicsit szabadon a bőrét, majd adjunk rá egy másik ruhát. Nem garantált a tipp, de legalább megpróbáltuk. Bejöhet, mint a lottó-ötös! Lottó kalkulátorunkat egyébként itt találod.

A legtöbb esetben anyukának és apukának fejtörést okoz, hogy milyen ruhákat vásároljanak újszülött babájuk részére, akit addig csak az ultrahang felvételen láttak.

Jó esetben tudjuk a gyermek a nemét, ami elég meghatározó a ruhavásárláskor. Legtöbb szülő a kislányoknak rózsaszín, lila, fehér színű ruhákat szerez be, a kisfiúk pedig zöldet vagy kéket kapnak. Ez abszolút a szülők döntése, hogy gyermeküket milyen színbe öltöztetik.

A kék és a rózsaszín történetéről a következő cikkünkben olvashatsz többet.

Ha azt az utat választottuk, hogy legyen meglepetés a baba neme, akkor a fehér, a sárga, és a pasztell színek választásával nem foghatunk mellé.

A babaruhák 6 cm-es ugrásokkal kerülnek besorolásra: 52, 56, 62, 68... Ezek hosszúságot jelölnek centiméterben. Az átlagos babára a születést követően megfelelő viselet az 56-os ruha. Az ultrahang felvételek is segítenek, amiből kb. tudjuk, hogy kisebb vagy nagyobb babára számítunk, mint az átlag. A fejlett technológiák ellenére se lepődjünk meg, ha babánk eltérő súllyal és hosszal születik, mint amit jósoltak nekünk.

A kelengye csomagban legyen legalább 10 db textilpelenka, 4-5 body, 4-5 rugdalózó, cérna kissapka, cérna kesztyű (arckaparás ellen véd), kiskabát (évszaknak megfelelő), 3 pár zokni, 1 pléd.

Téli babák esetén szerezzünk be meleg bundazsákot, meleg kesztyűt és sapkát is. 

Nem javasolt nagyon sok ruhával előre készülni az első babák esetén, mert a méret is kérdés lehet, illetve a fazon is. Egy-két hét után már határozott elképzelésünk lesz arról, hogy milyen típusú ruhát tudunk a legkönnyebben feladni a kicsire, és ezeket fogjuk úgyis előnyben részesíteni. Ezt érdemes kitapasztalni, és ennek alapján vásárolni egy nagyobb mennyiséget.  

Érdeklődjünk utána a kórházban, ahol világra hozzuk a kis csöppséget, hogy ott milyen szabályok vannak a baba öltözetére vonatkozóan. Némelyik intézményben a baba a saját ruhájában van, néhol csak a kórházi ruhákat hordhatja az ott tartózkodása alatt. Ez is befolyásolja vásárlásunkat.

Pénztárcánk határozza meg a limitet, hogy mennyiért, milyet és hány darab ruhát veszünk, de azt nem árt tudni, hogy a babák nagyon gyorsan nőnek, és egy-egy ruhaméret sávban csak néhány hétig vagy pár hónapig tartózkodnak. Így sokkal jobban járunk, ha kisebb induló készlettel ugrunk neki a babázásnak. Menet közben is tudjuk pótolni a hiányzó darabokat.

Mivel a babák csak kis ideig hordják ezeket a rucikat, elhasználódásról vagy nagymértékű kopásról nem beszélhetünk. Éppen ezért nagyon sok szülő választja a használt ruhákat. Ezeket rokonoktól, barátnőktől, de a használtruha boltokból is beszerezhetjük. Így családi kasszánkat – ami egyébként is megterhelt lesz a sok más kiadástól – jelentősen tudjuk tehermentesíteni.

A kék az ókorban a tisztaságot jelképezte, ezért a kislányok kapták a kék színt. Szűz Máriát is kék kendővel ábrázolják. A katonás piros illette a fiúkat, ami a vér és a harc színe. Harcászatilag azonban a piros nem bizonyult a legjobb katonai öltözéknek, hiszen kevésbé volt rejtőszín a terepen. Tény, hogy a lőtt vagy vágott vérző seb kevésbé volt feltűnő a csatában.

A XX. század hozta magával a színfordulást, és kék lett férfiak színe, a pirosas színt pedig a nők kapták.


A 2-3 éves kislányok, amikor már tudatosak, előszeretettel választják a rózsaszínt. A rózsaszín tele van női energiával, amit a kicsik jól megéreznek. A megérzésen túl a babaruhagyártók is segítenek a választásban, hiszen a csillogó, habos-babos ruhák vonzzák a kis hölgyeket.

Egy elmélet szerint a nők azért is fogékonyabbak a piros árnyalataira, mert a gyűjtögető életmód egyik lételeme volt, hogy megtalálják a piros, érett bogyókat, és így a piros szín „követése” beégett a női retinába.

Az, hogy egy kislány kék ruhát viseljen eléggé megengedett, de ritkán látunk rózsaszínbe öltözött kisfiút. És ez felnőttkorban is érvényes. A mai divat megengedi, hogy a férfiak rózsaszínt hordjanak, de mielőtt kilépnénk az utcára, nézzünk tükörbe, és mérlegeljük, hogy mennyire viszi le a „férfiasságunkat” a rózsaszín női energiája. Lehet rózsaszínt hordani férfiként, de nem mindenkinek áll jól. Ezt mindig tartsuk szem előtt, és mérlegeljünk.

További férfidivattal kapcsolatos Tudta-e rovatunkat itt olvashatod.

Gyermek és junior ruhák méretezése
Nemzetközi gyermek ruha-méret átváltó
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: