ANYÓSTÍPUS KALKULÁTOR

Hárpia az anyósom?

Két levél Xanaxot eszel meg a hétvége előtt, mert tudod, hogy az anyósod meglátogat vasárnap? Netán idegesen takarítasz napokig az anyósod látogatása előtt, hogy ne kritizálja a tisztaságot? Gratulálunk! Te is azok közé tartozol, akiket hárpia anyóssal áldott meg sors. Kalkulációnk segítségével pontosan felmérheted, hogy mennyire nagy az "anyós-baj".

- ???
- Hogy legalább tudja gondozni a virágokat közben.

Két megközelítés van erre a kérdésre. Az egyik az, hogy azért nevezik anyósülésnek a vezető melletti helyet, mert a balesetek nagy százalékában az anyósülésben ülő személy sérül meg vagy sérülése komolyabb, mint a többi helyen utazónak. Vagyis egy veszélyes hely.

A másik – tudományos (?) – megközelítés az, hogy a régi, kétszemélyes autók úgy voltak kialakítva, hogy a második személy feje fölött nem volt semmilyen fedél. Így aztán oda csapódott a sár, az eső, a hó... Az utasnak kialakított hely meglehetősen szűk és kényelmetlen volt. A fókuszt a vezető kapta, és nem az utas. Így aztán ezt a kényelmetlen helyen még a kutyának sem lehetett kívánni. Így lett ez az anyós helye, az anyós ülése.

BoKa

Tuti receptet nem tudunk adni anyós ellen, de ez a néhány pont talán segít abban, hogy túléld a következő vasárnapi ebédet. Íme egy kis „ebédrevaló”:

1. Hárpia anyóssal annyit tudsz tenni, hogy távol költözöl tőle. Ha ez nem lehetséges, akkor próbáld az érintkezési felületet a lehető legrövidebbre szorítani. (Milyen könnyű ezt mondani!)

2. Ne provokáld a párod az anyósod előtt!  Ne szólj be a párodnak, ne is csipkelődj vele még akkor sem, ha párod erre vevő. Az anyósod figyel, és egy jóízű, vicces megjegyzésből is ki tudja venni, hogy Te bántod épp az ő kicsi fiát vagy lányát.

3. Ha érzed, hogy épp egy vita alakulna ki vagy épp már ráléptetek az „útra”, hátrálj ki. Ne légy ebben partner. Kis eséllyel nyerhetsz ellene, és még fel is idegesíted magad. Döntsd el, hogy most nem vitatkozol és tarts ki emellett.

4. Billentsd ki a mamát a komfortzónájából! Mielőtt megtörténne az első szurkálódó megjegyzése tégy valami váratlant. Vigyél neki virágot, segítsd ki a kocsiból, nyisd ki előtte az ajtót, vedd le a kabátját… Tegyél bármi kedves lépést, amit eddig nem tettél. Meglepetésként fogja érni az anyóst és el fogja felejteni, hogy hogyan is akart beléd kötni az előbb.

5. Beszélgetések alkalmával mondj olyan mondatokat, hogy „Átgondoltuk, amit a múltkor a Mama mondott…” és fejezd be a valósággal. Nem kell, hogy azt döntsétek, amit az anyós mondott, de érezze, hogy foglalkoztatok az ő gondolatával, és néha már ez is nyugtatóan hat rá. Ha valamiben úgy döntöttetek, ahogyan a mama szerette volna – függetlenül az ő korábbi megjegyzésétől – kommunikáld felé azt, hogy „Ahogyan a Mama is mondta, átgondoltuk, és így döntöttünk.” Esetleg köszönd meg a végén, hogy milyen jó tanácsot adott. (Felmerül a veszély, hogy ezen még inkább felbátorodik, és további tanácsokat fog adni.)

6. Jogos igénye a mamáknak, hogy sok időt szeretnének az unokákkal tölteni, és nem akarnak az életükből kimaradni. Erre a technika óriási segítséget ad és segít a távolságot is tartani! Telepíts Skype-ot vagy hozz létre „unokainfo” chat csoportot, ahová naponta/ hetente töltesz fel videót, fotót a gyerekről. Máris az életük részévé tetted a nagyit, Te meg megúsztál egy újabb hétvégi látogatást. (Nálunk tényleg bevált ez a módszer. A szerk.)

7. Ha tudod, hogy mikre „pattan” a mama, akkor vedd el az élét és reagálj, ahogyan ő várja. Például, ha szerinte csontsovány vagy, akkor meséld el neki, hogy a héten milyen töltöttkáposztát főztél, és még este is azt vacsoráztál két szelet kenyérrel. Ha pedig épp azt mondogatja, hogy mennyire elszalad veled a ló, és milyen pocakod/ feneked van, akkor mond, hogy épp most keresed a számodra megfelelő diétát. De azt ne mondogasd neki, hogy nem is nagy.

8. Próbálj meg általános információt közölni az anyósoddal. Kommunikálj vele általános témákról, hogy minél kisebb teret adj arra, hogy belelásson az életetekbe.

Tuti megoldások nincsenek persze. Ha ezek sem segítenek, akkor csak úgy szimplán maradj higgadt, vedd elő a humorérzékedet, és élj túl.

BoKa

 

 

 

Az anyósnyelv több dolgot is takar. Lehet ugye az anyósunknak a nyelve, de erről most nem kívánunk írni. Az anyósnyelv, amiről most szólni szeretnénk, egy virág. Méghozzá a liliomfélék családjába tartozó szobanövény. Felfelé nyújtózó, hosszúkás, kardszerűen éles levelei vannak és leveleit zöldes-sárgás árnyalatú minta borítja.

A kínai szokás szerint a növényt a bejárati ajtónál kell elhelyezni, mert szerencsét hoz a növény.

Ezen felül további jótékony egészségügyi hatása is van az anyósnyelvnek. Például sötétben is tud oxigént termelni, és kivonja a levegőből a mérgező vegyszereket.

További előnye, hogy azoknak is ajánlott ez a szobanövény, akik nem rendelkeznek botanikus vénával, hiszen ez a növény aztán majdnem mindent kibír, így a huzatot, a túllocsolást, a szárazságot, a hideget…

Hogy melyik virágnak milyen jelentése van, azt ITT kiderítheted. Ennek megfelelően tudsz anyósodnak vagy párodnak megfelelő virágot választani.

BoKa

 

Hárpia az anyósom?
ANYÓSTÍPUS KALKULÁTOR
Kiszámolom!

Lehet hogy ezek is tetszenének: